Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Tracee Ellis Ross showt nieuwe smoking voor vrouwen

En je wilt écht de onderkant ook even zien. De smoking voor vrouwen is al zo'n honderd jaar een ultiem powerstatement dat lak heeft aan maatschappelijke definities van gender, seksualiteit en vrouwelijkheid. 1920's: Gladys Bentley Zangeres Gladys Bentley was een van de eerste openlijk lesbische n...

Tracee Ellis Ross showt nieuwe smoking voor vrouwen

En je wilt écht de onderkant ook even zien.

De smoking voor vrouwen is al zo'n honderd jaar een ultiem powerstatement dat lak heeft aan maatschappelijke definities van gender, seksualiteit en vrouwelijkheid.

1920's: Gladys Bentley

Zangeres Gladys Bentley was een van de eerste openlijk lesbische nachtclubperformers in New York en droeg tijdens haar optredens een witte smoking "omdat ik me comfortabeler voel in mannenkleren dan in chique jurken."

1930's: Marlene Dietrich

Getailleerd, op maat gemaakt, superspannend: Marlene Dietrich was de ultieme femme fatale in een smoking, inclusief hoge hoed.

1940's: Katherine Hepburn

Katherine was feministe avant la lettre: ze werkte, leefde en handelde als de mannen in haar tijd. Dat was controversieel, maar Hepburn maakte altijd de indruk dat de persoonlijke vrijheid die ze pakte haar zeer gelukkig maakte. Broeken droeg ze altijd al ("Altijd als ik een man hoor zeggen dat hij vrouwen liever in een rok ziet, zeg ik: probeer het zelf eens, draag een rok"), de smoking was voor haar zoiets als net even wat chiquere daywear.

1960's: Le Smoking

Op de emancipatiegolf van de sixties – anticonceptie, universiteiten vol meisjes – leverde Yves Saint Laurent het uniform voor de onafhankelijke vrouw: Le Smoking. Het was destijds nog omstreden voor vrouwen om broeken te dragen, Le Smoking maakte het chic, modern én salonfähig. Het was ook een statement dat vrouwen de vrijheid pakten die mannen altijd al hadden: het pak maakte korte metten met het idee dat vrouwen broze poppetjes waren.

2000's: Janelle Monáe  

Singer-songwriter Janelle Monáe maakte smokings trendy bij haar jonge fans en draagt ze "om traditionele genderrollen te doorbreken. Door mijn nek uit te steken, hoop ik dat meisjes die worstelen met hun identiteit zich aangemoedigd zullen voelen om zichzelf te zijn en individuen te zijn."

2020's: Loewe

De vrouwensmoking heeft al vele gedaanten gehad, maar zelden zo sassy en spraakmakend als de versie die Loewe dit jaar op de catwalk liet zien.

Actrice Tracee Ellis Ross, nooit bang om een fashionable statement te maken...

... was de eerste die 'm in het wild mocht dragen and she owned it!

Foto's  (c) Brunopress, Tracee Ellis Ross

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in