Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Stella McCartney: 'Mylo is de toekomst van fashion'

Te vergelijken met leer, maar dan volledig duurzaam. In de twintig jaar dat Stella McCartney inmiddels in de modewereld zit, is ze altijd trouw gebleven aan haar principe dat ze geen bont of leer gebruikt in haar collecties. Stella, al zo'n beetje haar leven lang een vegan, nam dat besluit in eer...

Stella McCartney: 'Mylo is de toekomst van fashion'

Te vergelijken met leer, maar dan volledig duurzaam.

In de twintig jaar dat Stella McCartney inmiddels in de modewereld zit, is ze altijd trouw gebleven aan haar principe dat ze geen bont of leer gebruikt in haar collecties.

Stella, al zo'n beetje haar leven lang een vegan, nam dat besluit in eerste instantie uit haar liefde voor dieren. Later kwam daar ook bezorgdheid over het milieu bij, omdat voor leerbewerking vaak chemicaliën worden gebruikt die slecht zijn voor de planeet.

Voor wie toch een designer broek, rok, tas of schoenen wil met een leerlook, gebruikte McCartney al alter-nappa, gemaakt van gerecycled polyester (24 keer minder belastend voor het milieu dan kalfsleer, volgens haar website).

Maar omdat het altijd nog duurzamer kan, verdiept ze zich al sinds 2016 in 'biofabricatie' en werkt ze sindsdien samen met Bolt Threads, dat 'Mylo' wint uit mycelium, de wortels van een paddenstoel. Dat groeit op zaagsel al binnen twee weken uit tot iets bruikbaars, wat buitengewoon CO2-vriendelijk is. Het materiaal wordt met natuurlijke verf gekleurd en is volledig afbreekbaar.

Het eerste 'Fashioned by nature' was een Falabella tas van Mylo. Daar komen nu een zwarte bustier en een leren broek bij. "We zijn nog aan het experimenteren met hoe het materiaal werkt en valt," zegt Stella. "De eerste stukken waren niet groot genoeg om een broek van te maken en voelden vrij stug, maar we leren snel bij. Het is nu al beschikbaar in verschillende dikte, met verschillende texturen en in heel zacht en soepel. Ik zie dit als de toekomst van mode." De stukken die je hier ziet zijn niet te koop, maar meer om te laten zien wat mogelijk is.

"Het belangrijkste is dat er geen compromissen worden gesloten," zegt McCartney. "Ik zeg altijd dat ik niet wil dat mensen kunnen zien dat onze producten geen leer zijn. Het is voor mij belangrijk dat het zich kan meten met 'the real thing'. Maar dan wel veel beter voor de planeet."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in