Langzaam maar zeker wordt de modewereld meer divers.

De tijd dat alleen lange, zeer slanke vrouwen het tot Angel van lingeriemerk Victoria's Secret konden schoppen is voorbij. Tijdens New York Fashion Week werd bekend dat ze Sofia Jirau (25) hebben ingelijfd, een model met het syndroom van Down.

"Ooit droomde ik ervan, ik werkte ervoor en nu komt de droom uit," aldus Jirau. Het is een volgende stap in het inclusiever maken van het label, dat vorig jaar onder vuur kwam te liggen om de seksistische manier waarop het de waren aan de vrouw bracht.

Het merk kondigde aan niet langer met de ‘Angels’ te werken en voortaan ‘echte vrouwen’ te kiezen als model. Tot de nieuwe gezichten van het merk behoren  voetbalspeelster en lgbtq+-activiste Megan Rapinoe en actrice en zakenvrouw Priyanka Chopra en plussize model Paloma Elsesser. "We moeten stoppen met te focussen op wat mannen willen en gaan nadenken over wat vrouwen willen," verklaarde de nieuwe topman Martin Waters in The New York Times. 

Article continues after the ad

Jirau werkt sinds 2019 als model. In 2020 viel ze op tijdens de New York Fashion Week en ze stond onder meer in de Mexicaanse Vogue. Maar de Puerto Ricaanse doet nog veel meer. Zo heeft ze een eigen lijn met kleding en accessoires, én ze is onder de noemer ‘Sin Límites’ (Geen Grenzen) een campagne gestart die voor meer bewustwording over het downsyndroom moet zorgen. 

"Van binnen en buiten, er zijn geen grenzen. Die zijn er niet," zegt ze in People. "Iedereen kan zijn droom verwezenlijken."

Foto's (c) Sofia Jirau

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in