Modeliefhebbers, zet dit maar alvast in je agenda!

Met Gianni Versace Retrospective komt eind dit jaar een van de meest invloedrijke couturiers ooit tot leven in het Groninger Museum.

In een kleurrijke en gewaagde tentoonstelling neemt de excentrieke Italiaanse modeontwerper je mee in de wereld van extravagante kleding en uitbundige shows waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. 

Article continues after the ad

In Gianni Versace Retrospective laten heren- en damesoutfits, accessoires, stoffen, tekeningen, interieurdesigns en filmopnames van de legendarische shows uit zijn glorietijd van 1989 en 1997 zien hoe uitzonderlijk creatief Versace was.

Hij verbond mode met muziek, fotografie en grafisch ontwerp en liep hiermee voorop bij de transformatie van modeshows en reclamecampagnes in kunstwerken. Alle objecten in de tentoonstelling zijn originele stukken en komen uit internationale particuliere verzamelingen.

Pionier in fashion

Versace (1946-1997) was een pionier in de modewereld. Hij doorbrak het traditionele man-vrouw beeld door kleding voor beide seksen te ontwerpen en seksualiteit en macht in zijn creaties te verwerken.

Zijn openlijke homoseksualiteit maakte hem een belangrijk persoon binnen de LGBTQ-beweging. Bovendien speelde hij een grote rol in het zelfbewustzijn van vrouwen door hun lichaam niet te verhullen.

Als slimme marketeer trok hij VIP's aan om zijn merk te promoten: Supermodellen als Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Cindy Crawford waren niet uit zijn crew weg te denken. 

Voor zijn reclamecampagnes werkte Versace samen met vooruitstrevende fotografen als Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh en Bruce Weber. Versace creëerde een nieuwe status quo voor de mode-industrie.

Opvallende patronen

De grensverleggende combinaties en sterke patronen kwamen voort uit de ontwerper zijn enorme kennis van beeldcultuur en kunstgeschiedenis. Hij combineerde klassieke beelden met pop art en liet zich inspireren door zowel figuren uit de Griekse oudheid als thema's als bondage en SM.

Versace werkte samen met kunstenaars als Andy Warhol, Jim Dine en Julian Schnabel, waardoor de balans tussen oud en nieuw als nooit tevoren tentoongesteld kon worden.

Op 15 juli 1997 werd Gianni Versace op 50-jarige leeftijd vermoord voor zijn huis in Florida. Met zijn dood verloor de modewereld een van de belangrijkste ontwerpers van de twintigste eeuw.

Het Versace retrospectief is van 2 december 2022 tot en met 7 mei 2023 te zien in het Groninger Museum. De tentoonstelling is samengesteld door Versace-kenners Karl von der Ahé en Saskia Lubnow. 

Foto's (c) Gianni Versace Retrospective, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in