Statementhoeden: the good, the bad and the ugly.

Natuurlijk, het is een plechtig moment voor de Leden van de Staten-Generaal. En het is morgen allemaal beetje anders op Prinsjesdag 2020, zonder koets en Ridderzaal. Maar we hopen toch stiekem op een paar indrukwekkende hoeden, tijdens de jaarlijkse Haagse Hatwalk. Een terugblik op de afgelopen jaren, van stijlvol tot statement.    

Article continues after the ad

Een heel mooie lichte hoed voor Jet Bussemaker in 2014…

…die in 2015 furore maakte met een modelletje luxaflex dat prachtig bij haar jurk paste.

Een van de meest geslaagde hoedmomenten: minister Edith Schippers in 2014.

Schippers heeft een goed oog voor wat haar staat, ook de hoed in 2017 was prachtig....

...net als deze in 2016.  

Prachtige opengewerkte hoed van Carola Schouten, minister van Landbouw, in 2019.

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, bewees in 2017 dat je je er op zo'n moment niet te makkelijk vanaf kunt maken ( en dat een hoed en loshangend haar geen ideale combinatie zijn). 

Staatssecretaris Sharon Dijksma in 2017, met een kunstwerkje in PvdA-rood. 

Ook erg mooi en goed over nadacht qua haar en hoed: Kamerlid Fleur Agema in 2018...

...en in 2017 was Agema ook al goed geslaagd met haar hoed.

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid GroenLinks, kwam in 2017 toepasselijk met een groene blaadjes-hoed. 

Sigrid Kaag had in 2018 naast een knappe hoed ook haar dochter Inas meegenomen. 

Minister van Defensie Ank Bijleveld knipoogde vorig jaar naar alle krijgsmachtdelen tegelijk: haar jurk was een patchwork van stukjes uniform van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. De hoed was een ode aan 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht en gemaakt door Hassing, de leverancier van alle militaire hoofddeksels. Zowel de jurk, als het hoedje en de handtas waren gemaakt van verschillende kledingstukken en afgeschreven stoffen.

Maar Bijleveld heeft ook zo haar vrolijke momentjes, zoals in 2018.

Kajsa Ollongren (minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) kreeg in 2018 niet echt de handen op elkaar voor dit vrij saaie exemplaar...

...maar revancheerde zich een jaar later met dit assertieve ontwerp.

In de categorie Opvallend: Jetta Klijnsma in 2011, met een statementhoed tegen de bezuinigingen op culturele instellingen. Haar hoofddeksel kwam uit de collectie van Theater Instituut Nederland.

Zelfde categorie: Krista van Velzen in 2005 met voor acht kilo autobandresten op heur hoofd, om haar anti-asfaltbeleid onder de aandacht te brengen. Goed bedoeld, maar wel een hoog Autodropgehalte. 

Het kan ook nog ál te vrolijk worden, zoals hier: Esther-Mirjam Sent, PvdA-fractievoorzitter van de Eerste Kamer, in 2018. Niets aan deze look (behabandje!) straalt uit dat alles onder controle was.

Esther Ouwehand pakte in 2018 haar moment voor de Partij van de Dieren: "Waarom een jurk met 1200 kruisjes? Omdat in NL elke minuut (!) meer dan 1200 dieren worden geslacht."

Ongekroonde koningin van de statementlook is Marianne Thieme, tot oktober 2019 Kamerlid voor de Partij van de Dieren. Haar 'Alle Kleine Beestjes Helpen' jurk was subtiel…

… in vergelijking met haar PowerPlant jurk van 2018, met een rok vol vegetarische producten…

…het emancipatoire statement van 2017…

…haar protest tegen het controversiële TTIP-verdrag in 2015…

…het anti-jacht-jasje van 2013…

... de bizarre koksmuts van 2009...

…en de hilarische munitieriem van wortels waarmee ze in 2012 duidelijk wilde maken dat er best wat minder vlees kan worden gegeten.  

Foto's © Brunopress, Proshots, SP, Rijksoverheid, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in