Hoofdredacteur Claudia en moderedacteur Anita analyseren de looks.  

Allebei hebben ze krullen, allebei houden ze van mode. Maar waar Nouveau's hoofdredacteur Claudia graag kijkt naar statement dressing (wat wil iemand uitdragen met haar kleding?) is modechef Anita juist een meester op het gebied van laatste trends én styling. Samen kijken ze welke lessen er uit de kleding van vrouwelijke lijsttrekkers te halen valt. Deze keer: Het Pauw debat tussen Sigrid Kaag en Lilianne Ploumen.

Claudia: "Mannen kregen niet goed vat op het debat tussen Sigrid Kaag en Lilianne Ploumen, ze vonden namelijk dat de dames zo hoffelijk naar elkaar waren. Ha! Alsof je alleen met bekvechten en elkaar de mond snoeren politiek kunt discussiëren.

Article continues after the ad

Het woordje 'stijl' zat 'm niet alleen in dit elegante duel, maar ook in de kleding. Sigrid Kaag heeft sinds kort vaste visagiste Connie en dat staat haar goed. Mooie consistente niet-zichtbare make-up en haar haren zaten fraai in de blonde verf. Bij de eerste lockdown was er nog wel eens een uitgroeitje te ontwaren. Daar heeft Lilianne Ploumen overigens geen last van. Op haar 58ste heeft ze haar eigen haarkleur nog.

Maar nu naar de kleding. Lilianne droeg een kersenrode Marcha Hüskes (Ploumen draagt duurzaam, lokaal én van vrouwen). Een jurk waarin ze vaker te zien is – zoals in de huidige Nouveau - en die haar goed staat. Wel zag ik tot mijn schrik bij een camerashot op de rug dat ze hetzelfde heeft als ik: rugvel dat niet matcht met je bh-band."

1 Hoe voorkom je rugplooien in een jurk, moet je corrigerend ondergoed dragen?

Anita: "De jurk van Lilianne is gemaakt van een stevige stretchstof. Voordeel daarvan is dat je je goed kunt bewegen, nadeel is dat de jurk sneller 'tekent': je ondergoed is sneller zichtbaar. Ik vind dat eigenlijk niet zo erg. Iedereen weet dat wij vrouwen een beha dragen en bij mannen zie je ook wel eens een hemd of wit T-shirt zitten. Wil je dit liever niet, dan is corrigerend ondergoed een uitkomst. In dit geval denk ik aan een hemd met ingebouwde beha. De jurk valt dan mooi glad over de rug. Of draag een jasje over de jurk."

2 Draag in geval van twijfel een jasje

Anita: “Zoals Sigrid Kaag. Ze weet als geen ander hoe zich te kleden. Een jasje of een pak is natuurlijk altijd goed. Zo'n pak is afgeleid van het mannenpak en geeft subtiel je lichaamsvormen een duwtje in de goede richting. In geval van Sigrid lijken haar schouders iets rechter, en door de lichte taillering van het jasje lijkt ze iets slanker. De kleur 'off white' is denk ik ook bewust gekozen. Het is kleur van vrede en van een nieuw begin."

Claudia: "Ik weet dat Kaag graag mooie Italiaanse pakken van Max Mara draagt. Ik denk dat dit witte jasje – met een gewone zwarte broek - niet van Max Mara was, omdat anders de vervelende pers weer een issue maakt over zogenaamde elitaire kleding. Onterecht, de Natan van het RTL-debat komt uit de betaalbare lijn, zo'n € 400, en wordt vaker gedragen zodat de 'cost per wear' weer meevalt."

Anita: "Ze heeft zeker nagedacht over haar kleding, en mijn gevoel zegt dat ze iets meer aan het 'downsizen' is om geen gezeur over haar kleding te krijgen.

'Het verbaast mij dat wij Nederlandse vrouwen Kaag zo graag 'gewoon' willen zien'

Het verbaast mij dat wij Nederlandse vrouwen haar zo graag 'gewoon' willen zien. Deze topvrouw zie ik graag in designerskleding zoals Max Mara. De tijdloze elegantie stijl, zoals langere jasjes in de kleuren wit, beige en donkerblauw staan haar goed en geven haar iets vollere figuur een mooie shape."

3 Heb je geen styliste? Shop bij een vaste winkel!

Claudia: "Vaak wordt mij gevraagd of politici stylistes hebben. Ik heb nog nooit iemand op een stylist kunnen betrappen, ze hebben wel een chauffeur en 'n woordvoerder – net als mannen. Volgens mij zou het land te klein zijn als uit zou lekken dat er budget naar 'iets ijdels' gaat. Nu moeten ze in hun schaarse vrije tijd ook nog (online) shoppen. Heb je tips hoe het anders kan? Beter?"

Anita: "Ik gun hen beiden een goede styliste die veel werk voor ze uit handen kan nemen. Wat Lilianne doet - kopen bij een vaste winkel - is een goede oplossing. Men weet je maten en je smaak en zo bespaar je veel tijd." 

Anita, wie is voor jou qua styling de winner van dit debat?

Anita: "Dat vind ik lastig, want het zijn beiden goed geklede vrouwen. In dit debat laat Lilianne met haar jurk zien dat ze 'open' is, ze heeft niets te verbergen, ze laat zien wie ze is. Daarbij is de kleur van de jurk de kleur van haar partij, maar net iets zachter en vrouwelijker zonder aan kracht te verliezen.

'Ik denk dat dit precies weerspiegelt zoals Lilianne zal zijn als premier'

Ik denk dat dit precies weerspiegelt zoals Lilianne zal zijn als premier. Sigrid heeft gekozen voor het veilige witte jasje. Het staat haar prima en ik denk dat ze bewust de 'plooien' erin heeft laten zitten om maar zo gewoon mogelijk over te komen. De winnaar is voor mij Lilianne, die een net wat gedurfder en daardoor iets kwetsbaarder outfit aan heeft."

Claudia: "Voor mij zijn ze inderdaad allebei winners, maar in dezen vind ik Lilianne net iets meer lef hebben."

Foto's (c) ANP, Claudia Straatmans

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in