Giambattista Valli, A/W 2018 door Piet Paris
Giambattista Valli, A/W 2018 door Piet Paris

Mr. Fashion is wereldberoemd, maar zijn werk is zelden te zien.

Goed nieuws voor de liefhebbers van spannende fashionillustraties: van 7 maart tot 9 mei 2021 is in de 'I love iIlustration Gallery' in de Amsterdamse Hallen de solo expositie van Piet Paris (1962) te zien.

Article continues after the ad

Paris is Nederlands bekendste mode-illustrator en kent wereldfaam vanwege zijn sprankelende interpretaties van ontwerpen. Naast zijn bestaande werk zullen er voor het eerst ook nieuwe tekeningen te zien zijn, die nog niet eerder ergens afgebeeld of getoond werden.

Pieter ‘t Hoen, alias Piet Paris begint in 1998 als tekenaar voor de Telegraaf. Jarenlang reist hij naar Parijs om daar de catwalk looks te tekenen. Een pionier was hij toen, modefotografie stond destijds hoger aangeschreven dan het vak van fashion illustrator.

Haute Couture 2020 (c) Piet Paris

Zijn werk werd echter opgepikt door de internationale modewereld. Hij maakt gebruik van alle klassieke tekenmaterialen, van pastel tot acryl- en plakkaatverf, spuitbussen en stiften.

It's a thin line #2 / Gucci SS 2021 (c) Piet Paris

Als illustrator werkte hij acht jaar lang voor de Japanse Vogue, werd creative director van Harper’s Bazaar en was van 2005 tot en met 2009 de hoofdcurator van de Arnhem Mode Biënnale. In 2008 won hij de Grand Seigneur modeprijs. Ook maakte hij in dat jaar illustraties, displays en etalages voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue. Nog altijd geeft hij tekenles aan modestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn oeuvre schonk hij in 2018 aan het Gelders Archief.

Geïnspireerd door J.W. Anderson

Normaliter maakt hij nooit vrij werk. Maar toen Piet zijn functie bij Harpers Bazaar had neergelegd en Nederland begin 2020 werd ondergedompeld in de lockdown, kreeg hij meer tijd en ging op zoek naar inspiratie.

Famous pose #4 / Helmut (c) Piet Paris

“Als ik het even niet weet, zoek ik naar de beste ontwerper van dit moment en kijk wat hij of zij gedaan heeft," zegt Paris. "Dat werkt altijd. De Britse Jonathan Anderson heeft het voor mij helemaal. Die ontwerpt zulke andere kleren. Ik zag nieuwe lijnen en vormen. Die wilde ik me eigen maken.”

Famous pose #3 / Venus (c) Piet Paris

Paris, die uitsluitend in opdracht werkt en bijna nooit vrij werk maakt, stond ineens dagelijks achter zijn tekentafel. “Ik pak een zacht 4B potlood en een lelieblank A3 papier. En begin te schetsen.” Van zijn tafel rolde de ene tekening na de andere. “Vervolgens werk ik de schets uit. Ik teken, plak en knip, spuit en verf. Net als in het begin. De inspiratie stroomde weer.”

Piet Paris & De Hallen

Hoewel Piet Paris al sinds 1988 als tekenaar werkzaam is, wordt zijn werk maar zelden tentoongesteld. Hij is zeer kieskeurig als het gaat om exposeren. Toen Anneke Krull, curator van de onlangs in de Amsterdamse Hallen gevestigde I Love Illustration Gallery hem echter vroeg, was hij direct enthousiast. “Ik heb een zwak voor Anneke Krull. Mensen die zo bevlogen en gepassioneerd hun leven in dienst stellen van een onderwerp wat met mij te maken heeft, daar heb ik diep respect voor. En wil ik er onderdeel van uit maken.”

Antonia 2020 (c) Piet Paris

Krull is trots op haar nieuwe exposant. “Piet stond al een poos op mijn verlanglijstje. Hij was de eerste en is nog altijd een van de allerbeste illustratoren van Nederland. Mr. Dutch Illustration, die wil je toch aan de muur hebben hangen.”

Meer informatie op I Love Illustration Gallery, je kunt de illustraties vanaf 7 maart 2021 zien, wel eerst even online een timeslot boeken. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in