Mr. Schoudervulling is 73 jaar geworden.

Nadat er vorige week al drie bekende gezichten uit de modewereld zijn weggevallen, is zondag Manfred Thierry Mugler overleden. De Franse ontwerper stond bekend om zijn heel precieze snijwerk en zijn gevoel voor theater.

Mugler was op school geen hoogvlieger, maar had wel talent voor tekenen en een passie voor dans. Op zijn 14de hoorde hij bij het corps de ballet van de Opera National du Rhin. Hij poseert hier met zijn moeder, waar hij erg close mee was. 

Article continues after the ad

Zijn creativiteit leidde naar een opleiding voor binnenhuisarchitect, maar begin twintig verlegde hij zijn aandacht naar het ontwerpen van kleren: brede schouders en jaren veertig silhouetten werden zijn signatuur: links een collectie uit 1979, rechts uit 1983.

In 1973 begon hij voor zichzelf en leverde theatrale collecties af waarbij een schoudervulling hem niet groot genoeg kon zijn. Samen met Claude Montana en Azzedine Alaïa was hij een van de smaakmakers van de jaren tachtig en negentig.

Commercieel werd hij nog succesvoller toen hij zijn verslaving aan schoudervullingen wat intoomde en prachtige pakken en pakjes afleverde.

In 1992 lanceerde hij zijn eerste haute couture collectie in Parijs.

Thierry was niet alleen modeontwerper, maar regisseerde ook clips, korte films en commercials en ontwierp theaterkostuums...

... en kleding voor onder andere Beyoncé. In 1997 kocht Clarins het bedrijf Mugler. Dat liep toen al niet meer zo goed: in 2003 stopte men met de ready to wear, maar hield de parfumdivisie aan.

Thierry zelf verliet de modewereld in 2002, al ontwierp hij nog wel af en toe voor speciale gelegenheden, zoals de jurk voor het Met Gala van zijn goede vriendin Kim Kardashian.

"Fashion is prachtig, 3D kunst op een menselijk lichaam," zei hij. "Maar het was niet genoeg meer, daarom ben ik op andere manieren gaan creëren." Zoals de kostuums voor een show van Cirque du Soleil, waar hij zich helemaal op kon uitleven.  

Vanaf 2010 liet Thierry zich Manfred noemen en transformeerde zijn lijf met krachttraining en plastische chirurgie tot iets wat niet meer leek op de ontwerper die hij ooit was.

Hij had het gevoel dat 'Thierry Mugler' een merk was en wilde zich daarvan distantiëren.

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in