De maestro van futuristische fashion is niet meer...

Franse modeontwerper Pierre Cardin is dinsdag op 98-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn familie aan het Franse persagentschap AFP. Hij overleed in het ziekenhuis van Neuilly, in het westen van Parijs. Hij was meer dan zeventig jaar actief in de modewereld.

Article continues after the ad

Cardin was een van de laatste grote modeontwerpers uit de jaren 60 en 70 en vooral bekend om zijn futuristische en optimistische ontwerpen. De kleding die nog bestaat, wordt wereldwijd in musea getoond. Hij was meer dan zeven decennia actief in fashion.

Pierre Cardin werd vooral bekend in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Hij werkte eerst samen met Christian Dior tot hij in 1950 zijn eigen winkel opende.

Pas later begon hij met haute couture, waarbij zijn hartsvriendin actrice Jeanne Moreau zijn muze werd. Jeanne was ook vier jaar zijn echte vriendin, voor Cardin weer terugkeerde bij de herenliefde.

In zijn werk zette hij meteen een heel eigen signatuur neer, met geometrische vormen, primaire kleuren, zilver en goud...

... meestal geïnspireerd op de Space Age die hem fascineerde. Qua spatschermen was hij zijn tijd ver vooruit...

...en ook op het gebied van mondkapjes was Pierre (hier rechts naast Elizabeth Taylor) très avant-garde. 

Het leverde ook zijn beroemde bubble dress op: smal in de taille met een ingesnoerde zoom…

…en hij liet een huis bouwen in de bubbelstijl: La Maison Palais Bulles...

...in Theoule sur Mer...

... ontworpen door Antti Lovag.  

Pierre noemde zichzelf altijd een ’kind uit de buitenwijken’, schrijft het Franse LeMonde, ’een self-made man’. Cardin werd op 2 juli 1922 geboren in Italië als kind van boerenouders, maar groeide op in Frankrijk waar zijn familie het fascisme ontvluchtte.

De ontwerper is geroemd om zijn visionaire creaties en couture, maar ook omdat hij modieuze kleding voor een breder publiek toegankelijk wilde maken, zoals hier in 1985. Hij werkte later onder meer samen met Jean Paul Gaultier, Schiaparelli en Christian Dior. Hij was ook actief als sieraadontwerper.

In 1946 bedacht Pierre Cardin de kostuums voor de film "La belle et la bête", het meesterwerk van schrijver en regisseur Jean Cocteau.

In 1951 ontwierp hij tientallen outfits tegelijk voor een legendarisch gemaskerd oosters bal van Dior in het Palazzo Labia in Venetië. De hele jetset was aanwezig op deze "party van de eeuw" en de haute couture-loopbaan van Pierre Cardin was gelanceerd.   

Pierre Cardin is 98 jaar geworden

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ELLE (@ellefr)

 

 

 

 

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in