Al vijftien jaar tart ze de zwaartekracht met haar ontwerpen.

In 2022 zit Iris van Herpen (Wamel, 1984) vijftien jaar in het vak, waarbij dat vak niet zo makkelijk te definiëren is. Je kent haar van schitterende modeontwerpen, maar ook van haar 3D-installaties en creaties die eerder kunst dan kleding zijn.

Haar talent voor innovatie is ongekend: ze kan jurken maken die lijken te zweven. Drapeert en bouwt, en combineert heel futuristische looks met heel aardse en organische thema's, zoals druppels, sporen, wortels en andere dingen uit de natuur.

Article continues after the ad

Iris in 2017

Als antwoord op een vraag van de Volkskrant wat ze in een brief aan haar vijftien jaar jongere zelf zou schrijven zegt ze: "Er zijn geen dingen waar ik heel veel spijt van heb. Ik heb mijn eigen pad gekozen en ben daarin best wel standvastig geweest. Dat maakt dat ik nu nog zo veel vrijheid heb in mijn werk. Ik zou mezelf in de brief bevestigen dat dat de juiste weg is om te volgen. Omdat ik natuurlijk in de verleiding ben geraakt om andere keuzes te maken, maar het uiteindelijk niet gedaan heb. Ik denk dat die onafhankelijkheid het beste bij me past."

Iris in 2020

Over eigen baas zijn: "Mijn klanten zorgen ervoor dat het atelier blijft draaien. Ik realiseer me dat het een vrij uitzonderlijke situatie is. Modehuizen zijn toch vaak afhankelijk van parfum of ready-to-wear, dat doen wij niet. Ik ben niet per se tegen parfum, maar prêt-a-porter past niet bij mijn wereldbeeld (…) Duurzaamheid is een nog belangrijker thema binnen mijn werk geworden. Het voelt voor mij absoluut niet juist om terug te gaan naar een systeem dat niet meer berekend is op de toekomst."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in