Prachtig overzicht van zijn werk als ontwerper en kunstenaar.

'Transformers' is voor Claes Iversen – bekend van zijn prachtige ontwerpen voor koningin Máxima – een bijzondere collectie omdat hij nu eens niet vertrok vanuit een inspiratiebron of moodboard.

In plaats daarvan stelde hij van tevoren een manifest op met regels en kaders om binnen te ontwerpen. Vijf archetypische kledingstukken transformeren elk via een vastomlijnd stappenplan tot geëvolueerde versies. 

Article continues after the ad

'Transformers' is de meest conceptuele collectie van Iversen tot nu toe en is zeer goed ontvangen. De titel 'Transformers' is een woordspeling: de collectie laat niet alleen de transformerende kracht van mode zien, maar ook Iversens eigen ontwikkeling als ontwerper en beeldend kunstenaar.

De afgelopen jaren breidde hij zijn werkveld uit naar andere disciplines en creëert hij naast couture ook schilderkunst en interieurontwerpen. Die verschillende kunstuitingen vormen samen een eigen wereld op het snijvlak van design, mode en kunst.

Van dat amalgaan is nu een mooi kunstboek gemaakt, met begeleidende teksten van modejournalist Natasja Admiraal.

"Met deze publicatie wil ik laten zien dat er, bewust of onbewust, een connectie is tussen mijn couture, schilderijen en interieurontwerpen", zegt Iversen. "Couture is en blijft de basis van alles wat ik doe, de liefde voor het vak is mijn belangrijkste drijfveer. Tegelijkertijd gun ik mezelf de vrijheid om mijn vleugels verder uit te slaan, verwachtingen van de buitenwereld los te laten en mijn creativiteit zo breed mogelijk te benutten."

Transformers komt uit op 9 oktober 2020 en kost € 31,50

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in