© Maison de Faux / Instagram
© Maison de Faux / Instagram

Het Cultuurfonds Mode Stipendium gaat naar Joris Suk en Tessa de Boer.

Het Arnhemse Modelabel Maison The Faux van ontwerpers Joris Suk en Tessa de Boer is de ontvanger van de 11de editie van het Cultuurfonds Mode Stipendium.

Het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt georganiseerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Dutch Fashion Foundation en bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000 euro, beschikbaar gesteld door een anonieme mecenas, en een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten.

Article continues after the ad

Als je geen idee hebt wie of wat Maison The Faux is, dan is dat niet zo gek, want ze maken geen collecties meer, maar alleen nog unieke stukken op maat, onder andere voor Lady Gaga en Ariana Grande. Nikkie de Jager droeg deze duizelingwekkende jurk van hen als presentator van het Eurovisie Songfestival van 2021.

En ook dit is er eentje van hun hand.

En verder zijn Joris en Tessa reuze, euh, modern bezig, met hun FAUXperiences: 'Multidisciplinaire totaalbelevingen die het publiek uitdagen de wereld in een nieuw licht te zien, een wereld zonder grenzen.' “Een poster child voor een nieuw tijdperk in mode,” aldus het juryrapport. "Het zijn ware vrijheidsstrijders die de exclusieve mindset vervangen door vriendelijke anarchie."

Maison The Faux kun je misschien nog het beste omschrijven als een soort fashionable performance art, waarin ontwerpen, mode, kostuums. toneel, ervaringen, belevingen en decors samenkomen.

“Het voelde de afgelopen twee jaar smerig om groots te dromen,” zegt Tessa de Boer in het Parool. “Maar nu beginnen de internationale ambities weer te kriebelen, en ze zijn groots en over the top. Ons product is veranderd. Je koopt bij ons geen schoen meer, maar een uur. We willen meer gaan werken zoals een parfum. Een uur lang ruik je het sterk, hopelijk blijft het een dag later nog een beetje hangen. We zijn zoekende waar zo’n performance of ervaring thuishoort. Op Art Basel, of wordt het toch New York Fashion Week?”

"De erkenning van het stipendium betekent ontzettend veel voor ons, de waardering en het vertrouwen die de schenking ons geeft heeft ons diep geroerd. Wij voelen ons meer dan vereerd de poedel in ontvangst te mogen nemen en in de hall of fame van het Cultuurfonds Mode Stipendium plaats te nemen. Het geeft ons de tijd en de ruimte ons verder door te ontwikkelen, weer grootse dromen te realiseren en onze ambities nog scherper te stellen." zeggen Joris Suk en Tessa de Boer over het ontvangen van het Cultuurfonds Mode Stipendium.

“Het werk van Maison The Faux is al vanaf dag 1 een radicaal voorstel voor inclusiviteit. Het is radicaal democratisch en op een liefdevolle manier anarchistisch en genereus. Het is nieuwe tijds design, provocatief in de zin dat Maison The Faux weigert om een zichzelf in stand houdende esthetiek met bijbehorende commerciële waarde van exclusiviteit te bieden. In plaats daarvan mag íedereen op de voorgrond schitteren.”  aldus Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation over het juryrapport.

“We vieren niet alleen de ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium, maar ook hoe belangrijk creativiteit is, hoe belangrijk het opleiden van creatieven is, en we vieren dat we allemaal geloven in de kracht van innovatie.”, zei ze in haar speech.

Ontvangers tot op heden zijn Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017), Bas Kosters (2018), Erik Frenken (2019) en Claes Iversen (2021). Die laatste, ontvanger van de 10de Cultuurfonds Mode Stipendium, overhandigde de wisseltrofee.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in