Al koop je maar één blouse in Toile de Jouy.

Romantische landschappen, fabels, faunen, herderinnetjes en baronessen, lieflijke en stoute taferelen in rood of blauw op een witte achtergrond: Toile de Jouy (uit te spreken als 'twal de zwie') is een van de bekendste motieven in de mode.

Article continues after the ad

Het motief ontstond in de 18de eeuw toen Indische stofdruktechnieken naar Europa overwaaiden. De katoendrukkerij in Jouy-en-Josas was er goed in, de society in het nabijgelegen Parijs en Versailles deed de rest. Toile de Jouy werd zo een hit als behang en stoffering, maar ook als stof voor kleding en tassen. Deze lijn van Dior borduurt daar vrolijk op door. 

Le Mont Saint Michel € 225

Nu de Victoriaanse trend een beetje over zijn hoogtepunt heen is, is de modewereld duidelijk op zoek naar iets wat eveneens nostalgische gevoelens opwekt, maar gezien de komende seizoenen wat minder goth is: enter Toile de Jouy. Een selectie lief en vrolijk, voor je inner Marie-Antoinette in Le Hameau de la Reine.

Crepe de chine blouse van Chloé (Net-a-Porter € 476)

Overhemdblouse van katoen (Esprit € 20)

Dunne parka van Moncler in zwart-witte Toile de Jouy (Matches Fashion € 1295)

Tuniekjurk van Thought (€ Zalando, € 80)

Tas Shirley in leer en canvas met toile de jouy print (Net-a-porter € 275)

Toile de Jouy jurk van Chloé (Farfetch € 1754)

Wolf & Badger Toile de Jouy jurk met trendy ballonmouwen (€ 791)

Jumpsuit Lucienne van Antropologie (€ 168)

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in