De nieuwe collectie van Inès x Uniqlo is er!

Inès de la Fressange (1957) is zo'n vrouw waar we energie van krijgen. Verstand van kleren, dol op het goede leven, maar ook realistisch als het gaat om niet meer piepjong te zijn.

Haar nieuwe collectie in samenwerking met Uniqlo is vanaf morgen (donderdag 18 februari 2021) verkrijgbaar, je ziet in dit artikel alvast wat van al het moois.

Nouveau sprak De la Fressange exclusief (en virtueel) over de looks, lockdowns overleven, het nut van winkelen op de herenafdeling én jezelf tijdig updaten.

Article continues after the ad

Waarom zouden we minimaal een of twee stukken uit de nieuwe collectie moeten hebben?

Ines: "Niets moet, dat is het mooie van nu. We zijn vrij om ons te kleden zoals we willen, ongeacht de gelegenheid. Maar goed, ik merk wel om me heen dat vrouwen graag kleren willen die hen zelfvertrouwen geeft en tegelijk zachtheid en sereniteit uitstraalt en waarin ze zichzelf kunnen zijn.

Met deze nieuwste collectie is dat mijn uitgangpunt: voel je je goed over jezelf, dan kun je makkelijker meer van jezelf laten zien."

Wat hoop je voor de zomer?

"Op een gegeven moment wordt de wereld zoals je ernaar kijkt. Je kunt besluiten dat alles dramatisch en vreselijk is en nog erger kan. Of je kunt denken: het voorjaar en de lente komen eraan, er gaan weer bloemen bloeien, laten we de mooie dingen zien. Ik ga voor het laatste."

We dragen sinds maart 2020 alleen nog maar yogabroeken… Jij ook?

"Bijna wel, maar yogabroeken kunnen ook stylish zijn! De vorm, de kleur, welke trui erop, welke sokken erbij… dat je thuis op je gemak bent, wil nog niet zeggen dat je er vreselijk uit hoeft te zien!" 

Hoe heb jij de moed erin gehouden?

"Ik had het geluk dat ik in mijn huis in Provence zat, daar verveel ik me nooit. Het is onmogelijk om je te vervelen op het platteland. Het was ook fijn zoveel tijd met mijn dochters door te brengen. Ze zijn volwassen, dus dit was een buitenkans. Ik heb geprobeerd de lockdowns te zien als een manier om eens een rustig en langzaam leven te leiden.

Voor de verandering de tijd hebben om eens na te denken over mijn prioriteiten. Het bood me ook de tijd om mijn huis eens goed op te ruimen, wat beslist ook nodig was!"

Heeft de pandemie de manier waarop we ons kleden voorgoed veranderd, denk je? Behoort powerdressing tot het verleden?

"Fashion verandert voortdurend! Dat is waar mode om draait. Er is altijd sprake van evolutie en niemand kan voorspellen wat de toekomst brengt. Vrouwen die in de jaren zestig hun beha's verbranden, konden ook niet bevroeden dat hun kleindochters op hakken van tien centimeter zouden willen lopen!

Ik denk dat mensen op dit moment vooral uit zijn op essentials. We willen niet veel, maar wat er in de kast hangt, moet kloppen. Er is belangstelling voor kleding die wat meer de nieuwe manier van leven reflecteert en je beste kanten accentueert. Geen troep, geen zinloze spullen, maar een gezondere manier van inkopen.

Ik merk groeiende welwillendheid om een nieuw tijdperk te accepteren waarin dingen onherroepelijk zullen veranderen, maar dat wil niet zeggen dat je niet je eigen optimisme en sereniteit kunt bewaren. Niemand weet of mensen zich over vijf jaar zullen kleden als marmotten of astronauten. Maar vandaag kun je wel keuzes maken waar je je goed door voelt. Dat is een goed begin."

Heb je nog tips om er een beetje leuk uit te zien in loungewear?

"Kijk op de herenafdeling, hun pyjama's en huisjassen zijn vaak veel leuker en het is altijd fijn om oversized items te hebben. Draag een groot kantoenen overhemd met lange dikke sokken eronder of shorts met een trui erop.

Dit is echt het moment om dingen te dragen die je niet zou aantrekken als je de straat op moest!"

Nog ideeën over elegant ouder worden?

"Volgens mij begint het allemaal met je instelling. Als je boos bent en alles haat wat nieuw is, als je hangt aan nostalgie, als je jaloers en niet gul bent, dan is dat vroeg of laat aan je te zien. Het sijpelt door in je uitstraling. Anderzijds: als je interesse houdt in anderen, onmin uit de weg gaat en vriendschappen goed onderhoudt, dan straal je dát uit en dat staat een mens veel beter.

Wat betreft kleding: hou het casual. Niet teveel accessoires, juwelen en ostentatieve dingen dragen, dan zie je er al snel jonger en frisser uit. Ik vind niet dat we ons moeten kleden als onze dochters, maar het kan geen kwaad om in winkels voor jonge mensen eens een T-shirt of een hoed te kopen om je look op te frissen.

Laatste tip: niemand zou een fashion victim moeten zijn, maar blijf wel op de hoogte van wat er gaande is. Ook al draag je niet de laatste trends, het is goed om te weten wat er speelt. Onbewust zal dat op een of andere manier doorschemeren in je presentatie.

Je moet met je tijd meegaan. Veel vrouwen blijven zich kleden alsof ze nog dertig zijn en hebben geen recente muziek op hun telefoon. Dat is een beetje sneu…"

Is met je tijd meegaan een manier om met opgeheven hoofd medior te zijn?

"Laten we eerlijk zijn, het is niet leuk om ouder te worden! Als je 's morgens wakker wordt...

... zie je er moe uit en wil je alleen maar klagen. De clou is om dankbaar en gul te blijven, en je gevoel voor humor te behouden.

Daarnaast vind ik het belangrijk om aandacht aan je uiterlijk te besteden, in de eerste plaats voor jezelf, maar ook voor je dierbaren en voor de indruk die je op anderen maakt. Ik ben ervan overtuigd dat dat kleren, make-up en een goed kapsel helpen om je meer zelfvertrouwen te geven. Maar ik heb door de jaren heen ook geleerd dat mensen niet heel scherp letten op details, zoals een perfecte knoop in een sjaaltje.

Het gaat meer om het algemene gevoel dat je uitstraalt. Je lach, je houding, je empathie, je vriendelijkheid, dát zijn dingen die anderen bijblijven. Dus vergeet je rimpels, lach want dan zie je ze minder en koester de frivoliteiten in je leven. Lichtheid is wat je jeugdiger laat lijken."   

Foto's (c) Inès de la Fressange en Uniqlo

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloren fijne beautypakketten als bedankje!