Een beetje Bridgerton en heel veel liefde.

Ierse Nicola Coughlan ken je van Bridgerton. Ze kan goed acteren, heeft een vlotte babbel en ze is een leuk mens, maar past als voluptueus ukje niet in couture. Nicola weet wat het is "om elke dag het gewicht te dragen van duizenden meningen over hoe je eruit ziet."

Van links naar rechts Chrissy Metz, Octavia Spencer en Melissa McCarthy

Article continues after the ad

Herkenbaar? We've all been there en het gaat niet alleen op voor couture, ook ready to wear en confectie staart zich vaak nog altijd blind op standaardmaten. En áls er eens een grotere maat tussen zit, dan gaat het meestal om een zwarte zak, want ontwerpers kunnen zich gewoon niet voorstellen dat vrouwen van formaat van kleur, bloemen en prints houden. Die redeneren nog maar al te vaak dat je je vast wilt verbergen als je niet aan de door hun verzonnen norm voldoet.

Er zijn er labels die dit graag zo willen houden. Maar soms staat er bij een luxe modehuis iemand aan het roer die bewijst dat couture voor iedereen is, ongeacht je bodytype.  Hulde aan Pierpaolo Piccioli van Valentino die voor Nicola deze roze droom in tafzijde op maat maakte. Het ontwerp komt uit de S/S 2022 en je ziet dat het beide vrouwen prachtig staat.

Eerder was Pierpaolo (hier met Glenn Close op het Met Gala)  ook al goed bezig door voor shows modellen van alle leeftijden, maten en kleuren te boeken. Deze diversiteit zou niet meer moeten opvallen in 2022, maar het is wel zo en Piccioli ondermijnt daarmee op een heerlijke manier de concurrentie die krampachtig vasthoudt aan het idee dat maat 42 XXXXL is.

"Het is heel belangrijk om bewustwording over lichamen en hoe ze verschillen te stimuleren," zei Pierpaolo eerder al eens. "Iedereen zou dezelfde ervaring moeten hebben, dezelfde magie, dezelfde emotie, het gevoel van couture." Hear, hear.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in