Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Grote modetentoonstelling op komst: Maison Amsterdam!

Hoe (on)vrijheid het modebeeld bepaalde in de hoofdstad. Goed nieuws voor fashionlovers: na een jaar uitstel gaat op zaterdag 18 september 2021 in De Nieuwe Kerk de tentoonstelling 'Maison Amsterdam: de stad, de mode en de vrijheid' van start. Ruim zes maanden lang wordt de eeuwenoude kerk omgeto...

Grote modetentoonstelling op komst: Maison Amsterdam!

Hoe (on)vrijheid het modebeeld bepaalde in de hoofdstad.

Goed nieuws voor fashionlovers: na een jaar uitstel gaat op zaterdag 18 september 2021 in De Nieuwe Kerk de tentoonstelling 'Maison Amsterdam: de stad, de mode en de vrijheid' van start. Ruim zes maanden lang wordt de eeuwenoude kerk omgetoverd tot toonaangevend 'modehuis'.

Maison Amsterdam laat een nog niet eerder vertoond overzicht zien van 250 jaar modegeschiedenis in de context van de hoofdstad. Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van samenwerkingspartner Amsterdam Museum en collecties van toonaangevende modeontwerpers, vertelt de tentoonstelling over de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. En over de excentrieke modestad die Amsterdam daardoor werd.

Man in dashiki (c) Piqsels.com

Centraal thema is hoe vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden. Als in een tijdscapsule struin je als bezoeker door de stad, langs bekende plekken als de Dam, de Zeedijk, de Oostelijke Handelskade en het Vondelpark. Ook komen thematische passages over de Nederlandse modestad aan bod.

Zo wordt het uitgaansleven belicht vanaf de roaring twenties en komen de extravagante stijlen van de RoXY en club iT weer tot leven. Op een catwalk prijkt iconische haute couture terwijl de historische kleding schittert in de oude wereld van de Amsterdamse modepaleizen.

Ontwerper Mary Quant geeft advies aan Nederlandse vrouw over minirok, 1967

Ook revolutionaire modetrends, zoals de ministijl van Mary Quant, krijgen een plek naast andere modestijlen die voortkwamen uit viering en protest, zoals hippie en punk. Daarnaast wordt Amsterdam als Denim Capital belicht – de bakermat van vele bekende jeansmerken.

Portret van een vrouw in sarong en kabaja met kind aan de hand, 1929. Foto: Dr. W.G.N. van der Sleen, Collectie Tropenmuseum.

Naast historische stukken zijn ontwerpen te zien van bekende couturiers uit de vorige eeuw, zoals Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar en Max Heymans tot ontwerpers van nu met internationale faam, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf en vele anderen.

Ook krijgt de nieuwe generatie een prominente plek met ontwerpers als Amber Jae Slooten, Karim Adduchi, Ninamounah en Patta. Nadruk komt te liggen op de individuele kledingstukken die ieder een eigen verhaal vertellen over vrijheid en onvrijheid, door de ogen van de ontwerper of juist de drager. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in