Beeldig crème en los vallende modellen - flaneren maar! 

Geloof het ook niet, maar Maria Grazia Chiuri's inspiratie voor de Dior Cruise 2022 collectie was schuiven met de meubels in haar Parijse appartement.

Reden: hartje pandemie moest er plaats worden gemaakt voor een pilatesapparaat om in beweging te blijven. "Sport is bewegen, sport is vrijheid," zegt ze. "Ik liep rond in het gebouw, puur om het idee van mijn lichaam te kunnen bewegen."

Als decor voor de presentatie van de Cruise 2022 collectie koos ze dan ook de oerplek van alle wedstrijden: het Panathenaic Stadium waar de Oude Grieken zich als zo'n 330 jaar voor Christus in het zweet werkten.

Article continues after the ad

Het Griekse thema was terug te vinden in de ontwerpen: veel bewegingsvrijheid, hier een daar een dikke knipoog naar een toga en een sportieve versie van het Bar jasje. Maar ook: parelmake-up! 

Grande Finale was duidelijk de moeder van de zwanentutu...

...waarin Björk in 2001 uitrukte, in een verwijzing naar de mythe van Leda en de Zwaan. Voor bij wie het is weggezakt: Zeus was verliefd op getrouwde Leda die hem weigerde.

Leda en de Zwaan door Rubens

Zeus veranderde zich in een zwaan en verkrachtte haar (#metoo is van alle tijden…). Beschaamd om wat er gebeurd was, had Leda die avond gemeenschap met haar man Tyndareos. Na negen maanden kreeg ze kinderen, die volgens sommige versies van het verhaal uit een ei kwamen. Pollux en Helena waren van Zeus, Kastor en Klytaimnestra van Tyndareos. Hoe Grieks wil je het hebben? 

Foto's (c) Dior, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in