Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dít zou wel eens de oorbel van zomer 2022 kunnen worden

Ode aan de kalyna, fashion statement voor het goede doel. Oekraïense ontwerpster Svitlana Bevza scoorde hoge ogen met haar nieuwste collectie tijdens New York Fashion Week, die beloofde haar grote doorbraak te worden. Tien dagen later stond ze met lege handen, door de Russische invasie van Oekraï...

Dít zou wel eens de oorbel van zomer 2022 kunnen worden

Ode aan de kalyna, fashion statement voor het goede doel.

Oekraïense ontwerpster Svitlana Bevza scoorde hoge ogen met haar nieuwste collectie tijdens New York Fashion Week, die beloofde haar grote doorbraak te worden. Tien dagen later stond ze met lege handen, door de Russische invasie van Oekraïne.

Haar fabriek in Kiev is beschadigd in de bombardementen, zelf vluchtte ze naar Portugal, van waaruit ze in een andere fabriek haar Chervona Kalyna oorbellen in beperkte oplage kon laten maken.

Kalyna zijn rode Vibernum bessen, ze passen in haar werk waar ze vaker planten, zoals tarwearen, uit haar thuisland in laat voorkomen.   

'Ik herinner me hoe mooi ze zijn in de winter, als er sneeuw ligt'

“Fashion is de beste manier om een verhaal te vertellen,” zegt ze. “En op een mooie manier is dit mijn statement dat Oekraïne een land was en is. Mijn oma gaf me vroeger deze bessen als ik verkouden was. Ze smaakten extreem bitter. Ik herinner me hoe mooi ze zijn in de winter, als er sneeuw ligt. Geen bladeren, slechts een struik vol met rode bessen.”

De oorbellen zijn gemaakt van koper en koraal en kosten € 155. Ze zijn momenteel uitverkocht, maar Bevza is bezig met een nieuwe lichting. Een deel van de opbrengst gaat naar hulporganisaties in Oekraïne.

Foto's (c) Getty Images, Bevza

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in