Voel je vrij het geluid even uit te zetten als je de show bekijkt. 

Maria Grazia Chiuri, creative director van Dior, gaf voor de presentatie van S/S 2021 ready-to-wear ruimschoots het podium aan collage-kunstenaar Lucia Marcucci en haar niet eerder gerealiseerde werk ‘Vetrata di poesia visiva’.

Article continues after the ad

Voor wie naar de looks wil, schuif even door naar 10:45. De show zelf had wel iets wel van de hoogmis van een cult, met een avant-garde klaagzang door Sequenza 9.3 uit het Lucia Ronchetti koorstuk ‘Sangu di Rosa’ die echt iets voor de liefhebbers was.

De 'Our new way of life' collectie zelf was prachtig. "Ik denk dat de afgelopen maanden onze relatie met mode is veranderd," zegt Chiuri. "De relatie is verdiept. Mensen malen minder om hoe kleren eruit zien en richten zich meer op wat voor gevoel kleren hen geven."

Om die reden was er geen Bar-jasje te bekennen ('Gebouwd op het lichaam, nu even minder prioriteit'), maar dook de minder bekende en aanzienlijk vergevingsgezinde Diopaletot op die Christian Dior schetste voor een show in Japan in 1967.  De silhouetten waren los: peignoirs, korte kimono's en wijde culottes.

De kleuren waren getemperd, wat de show het gevoel gaf dat het om gekoesterde kleren ging, niet per se nieuw, maar vintage, geliefd en vol boho-verhalen.

Het straalde kalmte en stilte uit, waarmee Chiuri een veelzeggend punt maakte in deze roerige tijden.

Samengevat: comfortabele feelgood kleren voor thuis, voor in de tuin of op het balkon en voor Zoom, maar wel met schitterend borduurwerk, zomerse batikmotieven, opvallende paisleymotieven en veel Zuid-Europese folklore-invloeden, alsof Chiuri er rekening mee houdt dat ook volgend jaar de mogelijkheden tot reizen nog beperkt zullen zijn en ze zo het moois van de Middellandse Zee in je kast probeert te krijgen. Hierbij een impressie.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in