Het Franse stijlicoon adviseert kreukels te omarmen.

Wabi-sabi is – vrij vertaald – de schoonheid van imperfectie in het Japans. Daar gooien ze een bordje met een barst niet weg, maar repareren het, waarna de barst het eigenlijk alleen maar mooier maakt.

Article continues after the ad

"Het gaat om het vinden van schoonheid in spullen die zijn versleten of beschadigd," zegt Inès de la Fressange. "Meestal betreft het aardewerk, maar volgens mij is het op meer toe te passen. Lachrimpels maken je gezicht interessanter, stoffen als linnen, chambray en katoen worden alleen maar mooier en zachter door gebruik. Ze krijgen er een bijzonder patina van."

Denk bijvoorbeeld aan een fluwelen jasjes dat zo vaak is gedragen dat het een beetje versleten is. "Ik hecht veel waarde aan tijdloze kleding," zegt De La Fressange. Die kan mooi zijn, zelfs als ze verfrommeld zijn en mogelijk zelfs hersteld. Ik hou van grote overhemden, werkjassen, regenjassen die de aandacht trekken van degenen die ze dragen, maar die niet snel gedateerd ogen."

"Je draagt ze in mijn ogen een beetje te groot en los, alsof je ze geleend hebt. Zo geven ze je elegantie als het te warm wordt om daar veel moeite voor te doen. Zachtheid en soepelheid is volgens mij waar we nu naar verlangen. En in de zomer zal dat hetzelfde zijn, maar dan met krekels."

Foto's (c) Inès de la Fressange

Doe je mee aan de grote Nouveau Enquête? Kost je maar 5 minuutjes en we verloten fijne beautypakketten als bedankje!