(c) Marks & Spencer
(c) Marks & Spencer

Soft focus voor alle boobie-bezitters!

Vergeet prikkende beugels, harde kantjes en knellende bandjes, de 'soft bra' heeft tijdens Het Grote Thuisblijven de macht gegrepen: brede schouderbanden, zachte cups, geen gesp of sluiting, toch voldoende steun dankzij nieuwe technieken.

Bij MatchesFashion ging de verkoop van deze beha's met 60% omhoog, een verhoging van 89%  in vergelijking met vorig jaar rond deze tijd. Ook Selfridges heeft de verkoop van soft bra's zien stijgen, met 40%. Vooral Calvin Klein, Love Stories, Chantelle en S by Sloggi doen het goed.

Waar komt deze trend vandaan? Lange tijd is het uiterlijk van een beha bepaald door wat mannen mooi vinden. Denk maar aan Victoria's Angels die in lingerie rond paradeerden voor een voornamelijk mannelijk publiek en de push-ups ('Hello Boys!') die in de jaren negentig vrouwenborsten naar boven en bij elkaar drukten. Dit waren de beha's waarvan je eenmaal thuis niet wist...

Article continues after the ad

...hoe snel je hem uit moest doen. Dit bustier-ideaal sneuvelde – samen met hoge hakken – al eerder op millennials die gingen voor comfort. Een voorzet die nu massaal wordt gevolgd door vrouwen met wat meer levenservaring, die hun portie baleinen wel gehad hebben. Het helpt dat sportbeha's veel bekender en mooier zijn geworden door de athleisure trend waarin comfortabele sportkleding ook als daywear wordt gedragen.

Het vrouwelijk silhouet verandert een beetje door de zachte beha: niet meer 'lift & separate' zoals in deze Dior-beha uit de jaren vijftig, maar gladder en ronder. 

Er zijn klassieke soft bra's van jersey en katoen, degenen die het beste ondersteunen zijn echter gemaakt van iets voorgevormde dunne kunststof die je als een halter over je hoofd aantrekt. Geen gesp vanachter, zo min mogelijk naadjes, afgerond, natuurlijk silhouet, vrij brede rand aan de onderkant en brede schouderbandjes die minder snel in de huid snijden – deze zitten het fijnst.

En als je nu een Cup D of groter hebt? Ook dan is er een soft bra voor je, zoals bijvoorbeeld de Coobie Comfort Bra (nylon en spandex, de XL zit met Cup E nog prima als je er de vullingen even uithaalt) of Rossell England, met een zachte siliconenstrip die extra steun geeft, zodat je de hele dag je beha aan kunt houden, zonder daar last van te hebben: helemaal van deze tijd.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in