En iedereen kan zijn Transformers gaan bekijken!

De kans dat je er koningin Máxima tegen het lijf loopt is klein, al vermoeden we dat HM al vol belangstelling op haar eigen laptop heeft zitten kijken naar de nieuwe ontwerpen van Claes Iversen, toch een van haar favoriete ontwerpers.

Claes toont zijn nieuwe couturecollectie Transformers dit keer op originele wijze: niet met een catwalkshow, maar in een expositie.

Article continues after the ad

Tot 20 februari zijn de ontwerpen te zien in het net geopende hotel MAI Amsterdam. De 25 creaties representeren de transformerende kracht van mode én de ontwikkeling van Iversen als ontwerper en kunstenaar.

Iversen is al een tijdje wat breder creatief bezig: naast mode werkt hij aan interieurontwerpen en kunst. Zo ontwikkelde hij getufte vloerkleden met grafische patronen gebaseerd op eerdere schilderijen, en maakte voor elke kamer in MAI Amsterdam een uniek kunstwerk. De creatieve indrukken die Iversen opdoet, ontwikkelt hij door in zijn couture.

Rond die transformatie van een idee in diverse disciplines ontwikkelde hij Transformers. De basis hiervan zijn vijf archetypische modestukken: het sweatshirt, het overhemd, de trenchcoat, de blazer en de Little Black Dress (LBD).

Vanuit deze klassieke cocons ontpoppen de stukken zich elk in vier stappen naar geëvolueerde versies, zodat in totaal 25 stukken ontstaan.

Tijdens de transformaties worden typerende elementen, zoals epauletten van de trenchcoat, zo uitvergroot en gedeconstrueerd dat het vragen opwekt...

...is een jurk met broekspijpen nog herkenbaar als jurk?

'Momenteel permitteer ik mezelf zo veel vrijheden bij het werken in allerlei disciplines, dat ik voor deze couturecollectie bewust regels en kaders opstelde," zegt Claes. "Door klassieke, archetypische kledingstukken te ontleden en transformeren via een vastomlijnd stappenplan en met beperkte materiaalkeuze, vond ik juist onbegrensde inspiratie."

Als reactie op de hoeveelheid inspiratie en esthetische input, limiteerde Iversen zichzelf door slechts twee Japanse materialen te gebruiken: Mikado, een zwaar, zijdenlook polyester en Flou, een ultralicht, vloeibaar ogend materiaal. Terugkerend element in al zijn werk zijn borduursels, het resultaat van honderden uren handwerk.

Transformers combineert zo grafische, abstracte motieven - afgeleid van Iversens eigen schilderijen - met een vrouwelijke, zachte esthetiek.

Het kleurenpalet varieert van compleet witte naar zwarte looks, met daartussen een waaier van roest, oker en meerdere nuances roze, van lichtroze tot framboos. Accentkleuren zijn onder andere citroengeel en donkerblauw

De 25 creaties van Transformers zijn als interdisciplinaire installatie te zien. Onderdeel van de expositie is een speciaal voor de gelegenheid gemaakte film van fotograaf Jouke Bos, waarin de transformatie van de vijf kledingstukken verbeeld is, met muziek van Joost van Bellen.

Ook te zien zijn de wandkleden van de ontwerper. 'Ik opereer met mijn werk op het snijvlak van mode, design en kunst," zegt hij. "Omdat we deze collectie als installatie presenteren, kan iedereen de werken rustig en van dichtbij bekijken, net als kunstwerken.'

Transformers is voor iedereen vrij toegankelijk tussen 6-20 februari van 10:00 tot 19:00 uur, in MAI Amsterdam, Geldersekade 30.

Foto's (c) Claes Iversen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in