Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Chanel: corgi's, couture en Charlotte Casiraghi

Virginie Viard dook in Coco's archieven uit de 1930's. Chanel toonde de haute couture voor A/W 2022-2023 voor de verandering nu eens niet in het Grand Palais Éphémère, maar in het Étrier de Paris, in het Bois de Boulogne. De vibe van de collectie verwees naar de jaren dertig van de vorige eeuw, h...

Chanel: corgi's, couture en Charlotte Casiraghi

Virginie Viard dook in Coco's archieven uit de 1930's.

Chanel toonde de haute couture voor A/W 2022-2023 voor de verandering nu eens niet in het Grand Palais Éphémère, maar in het Étrier de Paris, in het Bois de Boulogne.

De vibe van de collectie verwees naar de jaren dertig van de vorige eeuw, heel toepasselijk gezien de huidige tijdgeest, waarin het op een andere manier onrustig is dan krap honderd jaar geleden, terwijl er ook veel overeenkomsten zijn.

Coco Chanel maakte naam in de 1930's en er was flink in de archieven gegrasduind ter inspiratie. Voorbeelden daarvan waren ronde schouders, geometrische prints en glamoureuze avondjurken waarin je zó filmsterren als Olivia de Havilland en Myrna Loy zou zien.

Om in de stemming te komen liet creative director Virginie Viard het filmpje Blurred Reality maken, met daarin Xavier Veilhan, Sébastien Tellier, Charlotte Casiraghi, Pharrell Williams en model Vivienne Rohner. Het was allemaal heel nouvelle vague en een vette knipoog naar de Parijse boho en avant-garde scene van de 1920's en 1930's.

En de collectie? Verrassend draagbaar, met alle vertrouwde Chanel-elementen, zodat tweed, het vierkante jasje en veel zwartwit elementen, met vooral roze en groen als accentkleuren.

Misschien iets te weinig spektakel voor haute couture (als het als prêt-à-porter was gepresenteerd hadden we het óók geloofd), met uitzondering van dit verrukkelijke hoogstandje.   

Wat kun je er uithalen als je geen haute couture budget hebt?

Coco was geobsedeerd met sterrenbeelden en hemellichamen. Wat er in de collectie allemaal langs fonkelde bestond uit edelstenen, maar er zijn ook betaalbare zonnen, kometen, manen en sterren te vinden, om de look te benaderen.  

Wie Chanel zegt, denkt bij schoenen meteen aan de tweekleurige die de voet een maatje kleiner laat lijken. Het alternatief voor deze winter is een halfhoge laars met een stevige hak: net wat eleganter dan een sneaker onder een lange rok.

Afgaand op deze collectie ben je knetterhip als je een mooi kledingstuk met geometrische motieven kiest...

...zelfs al is het maar voor een klein stukje.

Foto's (c) Chanel, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in