Roma Uvarov: voor grootste vrouwen
Roma Uvarov: voor grootste vrouwen

Deze vrolijke ontwerper gaat groot worden.

In de schier oneindige fashion-zee van zwart, beige en verantwoord, bracht Moscow Fashion Week een verrassing die oudgedienden deed denken aan de tintelende shows van Versace en LaCroix in hun gloriejaren: Roma Uvarov.

Er gebeurde iets, internationale moderedacteuren gingen rechtop zitten en het was… een kippenvelmoment.

Article continues after the ad

Een bruid met een pistool vuurde losse flodders af, modellen met confetti-kanonnen zorgden er persoonlijk voor dat iedereen versierd het pand verliet en de front-row klaagde niet eens over de overdosis glitter die Roma rondstrooide. 'Ben je naar Roma geweest?' was niet voor niets de meest gestelde vraag in Moskou.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Roma Uvarov (@romauvarov) op

Roma is nog maar tweeëntwintig en heeft nooit gereisd. In zijn collecties zie je heel veel Russische cultuur, vertaald naar nu, simpelweg omdat hij daar nog altijd door wordt omringd.

"De Roma Uvarov vrouw is een zigeunerin," zegt hij. "Ze is groots, ze valt op. Ik wilde dat de gasten het gevoel zouden hebben op een Romani bruiloft te zijn."

Ook opmerkelijk aan Roma als rijzende ster is dat hij geen modeopleiding heeft gedaan en bovendien niet kan naaien.

"Ik kan wel van iets dat al bestaat iets nieuws maken," zegt hij. "Recyclen doe ik veel. En ik weet hoe het eruit moet komen te zien, maar naaien kan ik niet. Misschien dat ik daarom zo vrij kan ontwerpen, ik ken de beperkingen niet."

Zijn werk is zeer persoonlijk: "Elke collectie heeft elementen van dingen die daadwerkelijk in mijn leven gebeurd zijn. Het moet een connectie met mij hebben. Ik wil altijd iets unieks, iets episch doen."

Dat werd duidelijk in Moskou, waar enorme hoeden van hairextensions langskwamen, maar ook kanten handschoenen met patchwork, vrolijke prints, helmen met kralen en jurken en pakken met bloemen op modellen die onder andere accordeon speelden.

Het was zonder enige twijfel het hoogtepunt van Moscow Fashion Week.

Opmerkelijk genoeg is Uvarov – die goed verkoopt in Parijs en internationale verkooppunten heeft - in eigen land nog niet heel succesvol. "Rusland is nog niet toe aan experimenteren met mijn kleren," zegt hij. "De Russische klant koopt liever iets van Zara dan iets met hogere kwaliteit van een jonge designer. Het doet me niet zoveel of de kleren hier worden verkocht of niet, ik ontwerp voor mezelf. Toen ik begon zag alle Russische mode er hetzelfde uit, ik wilde iets bieden dat je niet in het echte leven ziet."

Foto's (c) ANP, Roma Uvarov

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in