Paloma Elsesser
Paloma Elsesser

Voor body diversity moet je tegenwoordig op TikTok zijn.

Eerlijk? Ondanks mooie beloften en goede voornemens is diversiteit op de catwalk nog schaars. Er zijn weliswaar meer modellen van kleur te zien, maar op het gebied van bodyshape is 'lang, dun en slank' toch de norm.

En áls er dan eens een iets voller model zoals Paloma Elsesser of Precious Lee  meeloopt, is het iemand met maat 42, een maat die natuurlijk niets te maken heeft met 'plus size fashion'. Tot zover inclusiviteit, dus.  

Article continues after the ad

Terwijl die mode voor grotere maten er wel is. De afgelopen tien jaar zijn er meer leuke labels bij gekomen, dan in de vijftig jaar ervoor. Alleen zijn die onzichtbaar tijdens de Fashion Weeks en in modebladen.

Hier is sprake van een vicieuze cirkel: als winkels geen plussize verkopen, komen plussize mensen er niet shoppen, wat voor inkopers het 'bewijs' is dat er geen markt voor is.

Enter TikTok. Sociale media hebben al eerder bijgedragen tot een enorme democratisering van de mode-industrie.

Labels zijn niet langer afhankelijk van moderedacteuren en advertenties om hun kleding onder de aandacht te brengen, klanten kunnen met een beetje googelen direct terecht komen bij kleding die ze daadwerkelijk passen, ongeacht welke maat ze hebben.

@wasilclothing Reply to @swaggygeminitears PART ONE: How I learned to grade my patterns and make plus size clothing #smallbusinesscheck #slowfashion #plussizeedition ♬ original sound - WASIL Clothing

En nergens vind je zulke verrassende kleding als op TikTok, vaak zelfs tot 6x. Zoals Sabrina Edelen van Wasil Clothing zegt: 'Als plus size mode in de gangbare kanalen wordt genegeerd, laten we het zelf wel zien.'

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in