Pukkels van je mondkapje? Nouveau weet raad! 

Ellebooggroet, lockdownparty, thuisquarantaine – onze virusvocabulaire groeit snel en er kan een nieuw onfijn woord aan worden toegevoegd: maskne, de term voor acne van je gezichtsmasker of mondkapje.

Wie zo'n ding regelmatig draagt kan last krijgen van pukkels en puistjes op onverwachte plekken. Dit komt door 'acne mechanica', ontstekingen die ontstaan door aanhoudende wrijving of druk.

Het komt in de zomer ook wel voor bij mensen die non-stop een zonnebril ophebben. Door de frictie kunnen er microscheurtjes in de huid ontstaan waardoor vuil en bacteriën makkelijker kunnen binnendringen en zo acne en pukkels assorti veroorzaken.

Article continues after the ad

In het geval van 'maskne' ontstaan de ontstekingen op de neusbrug, kin en wangen. Veel medewerkers in de zorg kampten hier al eerder mee omdat ze de gezichtbescherming dagelijks lang op moeten hebben bij het behandelen van patiënten, maar nu het mondkapje ook gemeengoed is geworden in de openbare ruimte krijgen steeds meer mensen er last van.

Het helpt niet dat bij zomerse temperaturen vocht, vuil, talk en zweet onder een mondkapje toch al geen beste combinatie zijn om een gave huid te houden.  

Hoe pak je maskne het beste aan?

  • Zorg om te beginnen voor schone mondkapjes en gebruik ze goed.
  • Maak je gezichtshuid minimaal eens per dag goed schoon, bij voorkeur met een benzoyl peroxide cleanser (5% van de werkzame stof is genoeg en minder agressief dan hogere concentraties). Dit werkt heel goed tegen bacteriën en verwijdert overtollig huidvet.
  • Eens per week scrubben met een product met salicylzuur om de poriën open te houden (bonus is een zachtere en stralende huid!).
  • Als dagelijkse verzorging na het schoonmaken een moisturizer met hyaluronzuur om de vochtbarrière in de huid op te bouwen en de huid te kalmeren.
  • Breng voor je het masker opzet een barrièrecrème aan op de plekken waar het op je huid drukt.  Een andere optie is siliconenstrips aanbrengen. Zit er al een puistje, dan kan een acnepleister dubbel dienst doen om de pukkel aan te pakken én tegelijk een buffertje te vormen.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in