Coco in de Highlands? Tweed en jeneverbes.

Paris-Édimbourg  is de vijfde geur in de Les Eaux de Chanel collectie, geïnspireerd door bijzondere bestemmingen waar oprichter Coco een zwak voor had.

De bedoeling van parfumeur Olivier Polge is "een geur te creëren die aromatisch is en je doet denken aan het comfort van een tweedjasje uit de garderobe van een man, iets wat Coco vaak deed en haar inspireerde."

Article continues after the ad

Chanel ontdekte Schotland in 1924 dankzij Hugh Grosvenor, de 2e hertog van Westminster, met wie ze tot 1930 een relatie zou hebben.

Het was een heel andere wereld dan die van de society en ze vond het er geweldig: ze viste er op zalm, speelde kaart met Winston Churchill (hier rechts, Coco staat in het midden) en Vera Bate en genoot van het heldere licht.

Met de hertog verdeelde ze haar tijd over zijn drie huizen in Schotland: Stack Lodge, een rustieke cottage, het Victoriaanse landgoed Lochmore en Rosehall, waarvoor ze carte blanche kreeg om het te decoreren. Het staat er nu verlaten en vervallen bij.

Ze liet zich ook uitbundig inspireren door de outdoor kleren die de Schotse adel droeg, zoals Fair Isle truien, Schotse ruiten en tweed jasjes die naadloos aansloten bij haar behoefte aan elegantie, comfort en vrouwenkleding met zakken. Hier staat ze in de jaren twintig in jachtkleding op Rosehall. 

Hoe vertaalde Polge dat in Paris-Édimbourg? Hij ging naar Schotland en voelde zich 'overweldigd door karakteristieke geuren als jeneverbes, turf en hout.' Het moest iets worden met 'ijzige frisheid en warme schaduwen' en het werd een eau met de kracht van aromatische planten in de traditie van Britse colognes voor mannen.

Het werden jeneverbes en cypres, met een vleugje lavendel en ceder plus vetiver voor iets rokeriges, met nog wat vanille en musk om het niet te 'Braveheart' te maken. Het levert een androgyne eau op die de man in je leven ook graag zal dragen en die doet denken aan de wilde natuur van de Hooglanden. De eau de toilette is vanaf juni 2021 verkrijgbaar.

Foto's (c) Getty Images, Chanel, Pixabay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in