Die stomme overgang ook…

Iedereen wist altijd wat je voor je verjaardag wilde hebben. Je draagt de geur al jaren, hij paste naadloos bij je en je werd er zielsgelukkig van. Tot de liefde opeens over is. Daar sta je dan, met je 'signature scent'.

De belangrijkste reden dat je opeens uitgekeken kunt zijn op een geur, is dat de chemie van je lichaam verandert, zoals in de overgang. Maakte de warmte van je huid eerst de geur van rozen uit een parfum los, door veranderende hormonen kan dat nu ruiken als aarde of iets heel anders.

Article continues after the ad

Een andere reden is dat iedereen door de jaren heen anders gaat ruiken: sandelhout ervaart een twintiger anders dan een veertiger of zestiger. Derde punt is dat bijna iedereen minder goed gaan ruiken naarmate er meer jaren bijkomen. Het gevaar bestaat dan dat je steeds meer parfum gaat opbrengen (vrij ondraaglijk voor je omgeving) en alle subtiliteit van een parfum doodslaat, waardoor je het ook niet lekker meer vindt.

What to do? Bewaar een flesje van je lievelingsparfum om sentimentele redenen. Het zal niet meer goed komen tussen jullie, maar dat is geen reden om er niet af en toe nog eens vertederd aan te snuffelen en herinneringen op te halen aan de keren dat je erin schitterde.

Vervolgens zul je op zoek moeten naar een nieuwe geur. Dat is zo'n persoonlijke queeste dat het moeilijk is er in het algemeen iets over te zeggen, behalve dan dat je voor je gaat testen het beste een week helemaal geen parfum kunt dragen en áls je gaat testen beter niet kunt gaan voor een zwaar parfum met veel musk, amber en specerijen.

Dat kan heel verleidelijk zijn omdat je die – met je iets verminderde reukvermogen – heel goed kunt ruiken, maar tenzij je een geboren femme fatale bent, laten ze je al snel een beetje belegen lijken. Zoals snoepgeuren vaak ook niet echt passen bij deze levensfase.

Vaak kun je tweaken binnen je favoriete parfumhuis: Chanel Chance of Misia in plaats van Chanel no 5 bijvoorbeeld. Of Dolce & Gabbana's Light Blue in plaats van Pour Femme Intense. Of Guerlain Idylle in plaats van L'Heure Bleue. Heel in het algemeen: test in de richting van fris, botanisch en bloemig voor een flatterende geur en ga niet voor dramatisch oriëntaals.

Als dat nu niet helemaal lekker gaat, is het een kwestie van aan de gang gaan met nieuwe geuren, waarbij het de moeite waard is om ook nichegeuren te proberen. Die zijn vrijwel altijd verkrijgbaar in testsets (sample sets), zodat je geen hele fles hoeft te kopen en toch even kunt kijken hoe een geur bevalt, als je hem minimaal acht uur hebt gedragen.

Nicheparfums zijn meestal iets duurder dan de geuren van grote merken, maar als het je een nieuwe geurliefde oplevert die je elke dag gelukkig maakt, is dat het wel waard. 

Foto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in