Leco en Quinty Trustfull
Leco en Quinty Trustfull

'Blush is gelukkig terug, het brengt je gezicht tot leven.'

Het wordt een voorjaar met een frisse look, volgens topvisagist en -kapper Leco van Zadelhoff. Geen over the top glamour, maar natuurlijk en stylish. Met een haardos vol beweging in warmere tinten en de nadruk op verzorgd. In deze aflevering van Beauty Academy licht hij de belangrijkste trends even toe.

1 Care

Leco: ‘Boven de vijftig is huidverzorging essentieel. Om het canvas zo optimaal mogelijk te maken, moet je niet alleen zorgen voor de buitenkant, maar ook voor de binnenkant.

Article continues after the ad

Cate Blanchett is iemand die bewust investeert in een mooie huid

Dus veel water drinken, zorgen dat je gezond eet – groenten, fruit – niet roken, easy on the alcohol en zomer én winter een crème met een SPF gebruiken. Blijf ook smeren. Zorg dat je huid soepel en gehydrateerd blijft.’

2 Haar

‘We komen uit een periode van boblijnen, kort en lang. Nu gaan we voor de laagjes. Lang bovenop en aan de zijkanten en pony’s in allerlei variaties. Het korte koppie is ook terug. Heel leuk als je daar de uitstraling en power voor hebt. Denk bij zo’n korte coupe niet aan gemak; aan kort haar moet je veel meer doen dan aan een lang kapsel.

'De aloude Carmenset mag weer van stal voor een rommelige krullenbol'

Qua kleur gaan we na alle koele blonde en grijstinten naar meer warmte. We zien beige, goud en lichte kopertinten. Het wordt ook allemaal iets meer gepolished, minder stoffig en droog. We zien weer mooi geföhnd haar en de aloude Carmenset mag weer van stal voor een lekkere, gestructureerd rommelige krullenbol.’

3 Basis

Over make-up: ‘We blijven bij de laagjes, maar houden ze beperkt, zodat je er niet uit gaat zien als een trifle.

Jennifer Lopez weet wat een beetje glow voor je uitstraling kan doen

Gebruik een primer of serum om je huid een boost en een mooie glow te geven, bijvoorbeeld met het Glow Serum van Kanebo. Omdat dat al een heel mooie radiance geeft, heb je veel minder foundation nodig. Serums en primers zijn er van allerlei merken en ook voor bijna elk budget.

'Stuuk je huid niet dicht. Dat is verleden tijd'

De foundation is de egalisator van je huid, die met de jaren wat vlekkeriger wordt, meer roodwaarde krijgt en af en toe adertjes vertoont. Ook wordt de structuur vaak iets grover. Foundation heeft een egaliserend effect. Gebruik niet te veel. En dat geldt eigenlijk voor alle hedendaagse make-up. Stuuk je huid niet dicht. Dat is verleden tijd. Met die luchtige laagjes zie je er veel natuurlijker uit.

Meghan, de hertogin van Sussex, omarmt haar sproetjes door iets transparante make-up te gebruiken

De kleur van je foundation is vanzelfsprekend heel belangrijk. Kies nooit voor te donker of te bruin, maar blijf bij de kleur van je huid. Warmte of een beetje kleur toevoegen kan later met een bronzer.

Dan is er de concealer – magie in een potje. Gebruik ’m niet te dekkend, maar juist wat transparanter. Een van mijn favorieten is de Touche Éclat van YSL. Heel mooi voor onder de ogen, maar ook op het puntje van je neus en op andere plekjes die je iets wilt oplichten.

'Tot mijn grote vreugde is de blusher terug. Ik geloof namelijk ontzettend in rouge'

En tot mijn grote vreugde is de blusher terug. Ik geloof namelijk ontzettend in rouge. We hebben een tijd lang alleen maar wat aan shapen gedaan met bronzer, maar een mooie blush brengt je gezicht tot leven. Ik heb net een mooie blusher binnen van Dior, in een oranjetint. Als je een beetje valig bent in de winter, kan zo’n kwast op je konen zo veel verschil maken.

4 Ogen

‘De wenkbrauwen zijn veel minder dik dan de afgelopen seizoenen, er zit meer shape in. Dat is wel zo mooi als je wat ouder bent. Na je vijftigste kan een beetje epileren (altijd aan de onderkant van de wenkbrauw) een liftend effect geven. Gebruik een wenkbrauw­potlood of wat oogschaduw om de wenkbrauw zo nodig in te vullen.

Viola Davis, wenkbrauwen on fleek!

En dan wenkbrauwgel – voor mij dé truc. Ik gebruik graag die van Benefit, dat is bijna lijm. Hoe hoger je de haartjes opborstelt, hoe opener je gezicht oogt, en dat maakt jong. Dan de ogen zelf. Er kan heel veel op dat gebied. Het meest subtiel is een randje rond je oog maken met een potloodje (van MAC bijvoorbeeld) en dat met een van mijn penseeltjes vervagen.'

'Lichtblauw is als zilvershampoo voor je ogen'

Wil je de ogen iets groter laten lijken, kleur dan met een wit potloodje het binnenrandje van je onderste ooglid. Ik gebruik tegenwoordig ook wel een lichtblauw potloodje. Dat maakt heel fris. Een soort zilvershampoo voor je ogen.

'Mascara: 80 procent bovenkant, 20 procent onderkant, want we willen geen gerbera-ogen'

Uiteindelijk maak je het af met mascara. Gebruik een primer en dan mascara: 80 procent bovenkant, 20 procent onderkant, want we willen geen gerbera-ogen. Een nepwimpertje doet wonderen. Het effect is echt verbluffend.

Jennifer Aniston doet de 80:20 regel even voor

Stap, als je het niet gewend bent, in met een dunnetje, een natural lash. De 101 van Ardelle is bijvoorbeeld een heel mooi zogenaamd dagwimpertje. Plaats ’m precies op je wimperrand, mascara ertegenaan en je hebt een effect dat met mascara alleen niet te bereiken is.’

5 Mond

‘Een mooie mond maakt je make-up af, ook als je er liever geen kleur op wilt. Lipstick is te gek natuurlijk, maar gebruik ook altijd een potlood. Niet met de bedoeling dat je het potloodlijntje ziet, maar om de liplijn, die naarmate je ouder wordt iets rommeliger oogt, mooi strak te maken. Met een potlood kun je je lippen optisch ook iets voller maken.

'Vrouwen knappen meer op een koraaltintje of een zachte peach dan van bleke lippen'

Anno 2022 doen we dat met een potlood in dezelfde kleur als je lipstick – niet donkerder, niet lichter. We zien ook weer de blekere lippen, maar dat moet wel bij je passen.

Ik merk toch dat vrouwen over het algemeen meer opknappen van een koraaltintje of een zachte peach. Rood kan ook. De heel matte lipstick is voorbij. Het is nu meer cream shine en dat is heel mooi.’

Foto (c) Nouveau / D{G Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in