'Vanaf je veertigste is vitamine A / retinoide je beste vriendin.'

Skincare: The Ultimate No-Nonsense Guide is het eerste beautyboek ooit dat op de eerste plaats in de bestsellerlijst van de Sunday Times terecht is gekomen. Skincare blogger Caroline Hirons prikt er de ene na de andere beautymythe in door.

"De beautyindustrie verdient veel geld door je in de war te brengen," zegt ze. "Hoe meer kennis je hebt, hoe minder snel je kunt worden overgehaald om iets te kopen dat je niet nodig hebt. Buzz-woorden als clean, green en detox ergeren me het meest omdat ze suggereren dat deze producten puurder en veiliger voor je huid zouden zijn dan een 'chemisch' product. Dan zie je een hele lijst met dingen op de verpakking die er allemaal niet inzitten om je ervan te overtuigen dat het een puur product is, terwijl die dingen die er niet inzitten er helemaal niet in zouden mogen zitten. Dat is slimme marketing, die je veel geld kan kosten."

Dit is slechts een van de vele eyeopeners in haar boek, maar er is meer onzin om aan te pakken:

Een vette huid heeft geen moisturizer nodig

Article continues after the ad

Caroline: "Goed schoonmaken, scrubben, een licht serum en daarna iets met hyaluron. Een vette huid moet je niet strippen, maar voeden. Trap niet in producten die je een matte uitstraling beloven. De huid is niet ontworpen om mat te zijn. Pas als je dood bent wordt ie mat."

Oogproducten helpen tegen donkere kringen

Caroline: "Als je ouders of naaste familieleden kringen onder de ogen hebben, ben je waarschijnlijk erfelijk belast en heb je meer aan goede camouflage dan aan een dure crème. Aan genen verander je niks." En niet-genetische kringen? "Ga eens een week vroeg naar bed."

Voor de allerbeste producten bestaan wachtlijsten

Caroline: "Ik werk al mijn hele leven in de beauty-retail en wachtlijsten voor beautyproducten bestaan niet, dat is alleen een hype om een product begeerlijker te maken."

Je kunt beter je eigen huidverzorging maken

Caroline: "Wat sommige websites ook beweren, wat je in de keuken vindt, is geen alternatief voor goede, professionele huidverzorging."

Geldverspilling volgens Caroline:

 • "Wipes (schoonmaakdoekjes) zijn alleen voor noodgevallen en een ramp voor het milieu. Ze zijn nergens voor nodig.
 • Vliesmasker idem. Denk even aan het milieu.
 • Schuimende gezichtsreinigers met sodium lauryl sulphate (SLS/SLES) drogen je huid veel te veel uit. Niets aan je lijf hoort 'squeaky-clean' te zijn.
 • Micellair water: prima voor het verwijderen van oogmake-up, maar je hebt altijd nog gewoon kraanwater nodig om het weer af te spoelen.
 • Pore-strips: niemand met verstand van huidverzorging zou ze gebruiken.
 • Dure kleimaskers: klei is een van de goedkoopste ingrediënten ooit, daar moet je niet teveel voor betalen.
 • Cellulitiscrèmes: cellulitis ontstaat als vetcellen zich door het bindweefsel drukken. Er is geen crème die dat kan oplossen. Borstel je huid gerust en gebruik een bodycrème om je huid zachter aan te laten voelen, maar de putjes zullen er niet door verdwijnen."  

En wat werkt dan wel volgens Caroline?

 • "Dubbele reiniging: gebruik boven de veertig een romige cream cleanser
 • Glycolzuur, melkzuur, wijnzuur zijn allemaal geweldig voor een 35+ huid.
 • Een facial mist op hyaluronbasis helpt je huid vanaf 35 beter vocht vast te houden
 • Een serum met antioxidanten is de moeite waard om geld aan uit te geven. Zoek naar iets met niacinamide/vitamin C/resveratrol  voor dagelijks gebruik
 • Een goed hyaluronproduct. Ga niet voor goedkoop, daar zit meestal alleen hyaluronzuur in dat niet echt je huid binnendringt. Ook dit is de moeite waard om geld aan uit geven.
 • Vanaf halverwege de dertig kun je beter lichtere crèmes of gels rond je ogengaan gebruiken. Rijke, dikke crèmes voelen luxe, maar zullen de huid om je ogen puffy maken.
 • Vanaf je veertigste is vitamine A / retinoide je beste vriendin."    

Skincare: The Ultimate No-Nonsense Guide (Engelstalig) kost € 23 en is te bestellen via Amazon

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in