Gebruik 'm liever niet voor een online vergadering.

Voor wie toch nog wat huiverig is voor een bezoek aan de schoonheidsspecialiste is er een nieuw gadget dat gretig aftrek vindt. Het gaat om een 'pore vacuum', een apparaatje met zuigkracht dat de poriën diep zou reinigen.

Article continues after the ad

Ze zijn er in alle soorten, maten en prijzen en doen allemaal ongeveer hetzelfde: ze verwijderen vet, talg, vuil en dode huidcellen waardoor je minder last zou moeten hebben van puistjes en mee-eters. Als die laatste 'rijp' zijn en een beetje los zitten, zouden ze die weg zuigen, zonder de huidschade die uitknijpen oplevert. Bonus is dat poriereinigers bloedcirculatie stimuleren, altijd goed voor een beetje tijdelijke natuurlijke glow en op termijn minder pukkels.

Geen Dr. Pimple Popper

In het algemeen kun je zeggen dat een pore vacuum een handig apparaatje is voor mensen met een redelijk goede huid, die af en toe een mee-eter willen weghalen. Iets wat overigens ook prima gaat met stomen of even voorweken met een warme washand om de poriën te openen en dan voorzichtig de 'blackhead' uitdrukken met een schone tissue, maar dit terzijde. Wat betreft de gadgets: laaggespannen verwachtingen. In de praktijk heeft de gemiddelde poriezuiger niet het bevredigende effect van een aflevering van Dr. Pimple Popper.  

Je wilt geen zuigzoen

Heb je veel last van puistjes, dieper liggende infecties zoals acne, gerstekorrels of grote mee-eters, dan ben je beter af met een goede schoonheidsspecialist of dermatoloog. Bovendien zijn de resultaten wisselend: om echt diep te reinigen moet er behoorlijke zuigkracht zijn. En dat kan weer het effect van een zuigzoen opleveren of telangietasia, gebroken bloedvaatjes die eruit zien als rode draadjes. Als die niet wegtrekken, is er een laserbehandeling voor nodig om ze weer weg te krijgen. Het is, kortom, geen gadget die per se heel geschikt is voor een 40+ huid.  

Wil je er toch mee aan de slag, hou dan dit in je achterhoofd:

  • Kies een apparaat met minimaal drie standen in zuigkracht en verschillende opzetstukjes voor voorhoofd en neus.
  • De wat duurdere exemplaren kunnen ook worden ingezet voor doe-het-zelf microdermabrasie.  
  • Voor je aan de slag gaat, je huid altijd eerst goed reinigen en zo mogelijk even stomen zodat de poriën open gaan staan.
  • Gebruik 'm niet voor je de deur uit moet of voor een videovergadering, want je huid wordt er rood van en moet even bijtrekken. 's Avonds voor het naar bed gaan is een prima moment.