Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Donkere kringen? Zó pak je ze aan

Donkere dagen, donkere kringen? Dat hoeft dus helemaal niet. Nu je zomerkleurtje is vervaagd en je je zonnebril vermoedelijk minder vaak opzet, kunnen donkere kringen onder de ogen wat meer opvallen dan anders. Dat heeft verschillende redenen. De huid om de ogen is dun, veel dunner dan de rest va...

Donkere kringen? Zó pak je ze aan

Donkere dagen, donkere kringen? Dat hoeft dus helemaal niet.

Nu je zomerkleurtje is vervaagd en je je zonnebril vermoedelijk minder vaak opzet, kunnen donkere kringen onder de ogen wat meer opvallen dan anders. Dat heeft verschillende redenen. De huid om de ogen is dun, veel dunner dan de rest van je gezichtshuid en dat komt omdat het geen vetweefsel bevat.

In plaats van vet zit er een wirwar aan bloedvaten en lymfekliertjes onder de ogen. En aangezien je bloed wat donkerder kleurt als je lichaam weinig zuurstof of vocht krijgt (alcohol droogt uit!) is het niet gek dat de plek waar al die bloedvaatjes zitten dan ook wat verkleurt. Je ziet die donkere kleur er gewoon doorheen. Weinig slaap en alcohol zijn bekende boosdoeners als het gaat om donkere kringen, maar er zijn meer ‘triggers’.

Vijf mogelijke oorzaken van donkere kringen en wallen

1. Genen. Een dunne huid rond de ogen wordt in sommige families van generatie op generatie doorgegeven (en bedankt, hè, voorouders?)

2. Tekort aan vitamine C, zink of ijzer. Donkere kringen kunnen een eerste indicatie zijn dat het lichaam wat tekort komt. 

3. Hooikoorts. In de ogen wrijven veroorzaakt irritatie van de gevoelige huid en kan donkere kringen rond de ogen verergeren.

4. Lange tijd achter de computer. Het is voor niemand goed en je oog en de ooghuid verdienen af en toe even rust.

5. Stress! Spanningen kunnen ervoor zorgen dat de kleur uit je gezicht trekt. Tel daarbij op dat je door stress onrustig slaapt en je begrijpt dat dit een mogelijke veroorzaker is van donkere kringen onder de ogen.

Zó hou je een frisse blik

1. Tea time! Zwarte thee bevat tannine, wat de zwelling vermindert en antioxidanten afgeeft aan de huid. Leg op elk (gesloten!) oog een vochtig, koud theezakje en laat de tannine z’n werk doen.

2. Stimuleer de circulatie van het bloed in al die kleine bloedvaatjes met een mini- massage. Amandelolie is hiervoor heel geschikt. Een paar druppeltjes onder het oog en zachtjes van binnen naar buiten wrijven.  

3. Net als in de film; komkommerschijfjes op de ogen! Komkommer bevat vocht én vitamines en kan de huid rond de ogen een echte opfrisser geven.

4. Schüssler zout, aanbevolen door de natuurgeneeskunst. De homeopathische zouten herstellen het evenwicht van mineralen in je lijf. Een goede balans begunstigt een frisse oogopslag. 

5. Oogmaskers. Je moet er iets meer voor betalen dan die komkommerschijfjes, maar oogmaskers helpen de bloedvaatjes en lymfekliertjes vernauwen, wat de huid rond je ogen zichtbaar kan doen oplichten.

Hoewel je niet alle veroorzakers van donkere kringen kunt voorkomen, is goede verzorging altijd een goed idee. De nieuwe Q10 Power Oogcrème van Niveau bijvoorbeeld, is speciaal ontwikkeld voor de tere huid rond de ogen. Hoop doet leven, mensen. 

Foto's (c)  iStock, Nivea

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in