'Gebruik UV-bescherming, ook voor je haar.'

Model en ondernemer Elle Macpherson (58) staat bekend om haar weelderige lokken. "Dat is niet altijd zo geweest," zegt ze. "Het was erg beschadigd door extensions en stylingappararaten."

Ze geeft toe dat haar 'haar make-over' tijd nodig had: beschadigd haar moest uitgroeien en de haarzakjes moesten 'goed gevoed' worden. Dat is ook meteen haar eerste tip:

Mooi haar begint van binnen

Elle: "Als je lichaam goed gevoed is, zul je dat terugzien in je haar." Gezonde vetten, noten en zaden zijn goed voor de haarzakjes, net als groene bladgroenten en vette vis als zalm. Een oester op zijn tijd kan ook geen kwaad.

Article continues after the ad

Gebruik UV-bescherming

"De zon beschadigt niet alleen je huid, de UV-straling beschadigt ook je haar. Draag een hoed met een brede rand om allebei te beschermen." Hou je niet van hoeden dragen, overweeg dan een haarspray met UV-filter. Niet alleen houdt eventueel geverfd haar zo langer de kleur, je haar zal ook minder uitdrogen met zo'n spray.

Was het niet te vaak

"Geef je haar gerust af en toe een break, het is nergens voor nodig het elke dag te wassen," zegt Elle. "Ik was het mijne om de twee, drie dagen. Als je het te vaak wast, haal je alle natuurlijke vetten weg bij de follikels, waardoor het haar minder goed groeit en minder sterk wordt."

Omarm je natuurlijke haar

Stylingtangen en haarkleuringen kunnen mooie resultaten bieden, maar zijn ook erg beschadigend voor je haar. Zeker als je wat ouder wordt en je haar wat kwetsbaarder wordt, kun je daar beter rustig aan mee doen.

"Ik heb periodes gehad waarin ik superblond was," zegt Elle. "Het was niet mijn beste look, maar ik vond het destijds het einde. Nu vind ik het veel fijner om meer natuurlijk haar te hebben. Ik heb geluk dat ik nog geen grijze haren heb, maar dat kan ook erg mooi zijn. Goed verzorgd haar, daar gaat het om."

Slaap op een kussen van zijde

"Minder klitten, minder rimpels," zegt Elle. "Kleine moeite voor veel resultaat."  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in