Een kritische blik op de nieuwe beautyhype.

Collageen zit opeens opvallend vaak in drankjes en in pillen die je een mooiere huid, sterkere nagels en gezonder haar beloven. Maar klopt dat wel?

Om met het begin te beginnen: collageen is een natuurlijk onderdeel van de huid en helpt die stevig en gezond te houden. Ongeveer 25% van de hoeveelheid proteïne in je lichaam bestaat uit collageen; dat van spieren heeft een iets andere samenstelling dan dat van de huid. Het is vooral bekend als 'bouwsteen van de huid', maar het doet als 'lichamelijke lijm' ook van alles voor je botten, pezen en gewrichten.

Collageen in verzorgingsproducten

Het eiwit is een lichaamseigen stof die ('Bevat collageen!') vaak in huidverzorgingsproducten worden gestopt. Met ogenschijnlijk resultaat: de huid zal er een beetje voller door lijken. Maar dat komt vooral omdat het tijdelijk heel oppervlakkig vocht in de huid bindt. Omdat collageen via een crème de diepere huidlagen niet kan bereiken, heeft het verder weinig nut.

Article continues after the ad

Zoek liever naar een crème die de natuurlijke aanmaak van collageen stimuleert door middel van een hoog vitamine C-gehalte. Dat zal ook geen wondermiddel zijn, maar je hebt er meer aan dan aan collageenmoleculen die te groot zijn om diep in de huid te dringen. Wil je een goede vochtbinder, dan kun je beter kiezen voor een crème met hyaluronzuur dan eentje waar collageen inzit.  

Collageen als injectie

Door middel van injecties collageen in de diepere huidlagen brengen, heeft vrijwel meteen een zichtbaar effect. Nadeel: na drie tot zes maanden is het verdwenen en moet er weer bij worden gespoten, wat het een begrotelijke behandeling maakt.

Collageen als drankje of pil

Een hype die is overgewaaid vanuit het Verre Oosten, voor de werking is bitter weinig wetenschappelijk bewijs. Collageen in pil- of poedervorm of als drankje reist niet rechtstreeks naar de rimpels in je gezicht om die op te vullen. Het wordt afgebroken tot kleinere stofjes die zich verspreiden door je hele lichaam. Dat beslist autonoom of en waar ze worden gebruikt.

Heb je een pijnlijke knie, dan kan het best zijn dat je geen verschil in je huid ziet, maar dat de blessure iets sneller heelt omdat je lijf de collageenboodschappers daar heeft ingezet. Wetenschappelijk bewijs dat het een steviger huid zou opleveren is vooralsnog schaars en scharrig. Van collageensupplementen wordt eerder de bankrekening van de product dikker dan je huid.  

Als alternatief kun je altijd nog bindweefselmassage proberen. Dat is niet de meest relaxte beautybehandeling ooit, maar wel effectief in het stimuleren van je eigen collageenaanmaak, net als bepaalde vormen van lasertherapie en microneedling (al dan niet met radiofrequentie).

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in