Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ageless Beauty van een stralende lach tot je oogopslag

De nieuwste behandelingen voor hoofd, handen en haar. ‘Jonger proberen te lijken dan je bent, maakt ouder’. wijze woorden van stijlicoon Inès de la Fressange ↑ (62), het toonbeeld van Franse je-ne-sais-quoi. Maar wil je je wel graag van je beste kant laten zien, dan zijn er tal van topbehandeling...

Ageless Beauty van een stralende lach tot je oogopslag

De nieuwste behandelingen voor hoofd, handen en haar.

‘Jonger proberen te lijken dan je bent, maakt ouder’. wijze woorden van stijlicoon Inès de la Fressange ↑ (62), het toonbeeld van Franse je-ne-sais-quoi. Maar wil je je wel graag van je beste kant laten zien, dan zijn er tal van topbehandelingen – zonder snijden.

1. Fris Gebit

Een fris, helderwit gebit is after 40 waarschijnlijk een van de opvallendste schoonheidstrekken. Overweeg je een bleekbehandeling, informeer dan altijd bij de tandarts wat de moge-lijkheden zijn; ga niet zelf aan de slag met dure brightening-setjes of bleekstrips. Op den duur kunnen die schadelijk zijn voor tanden of tandvlees. Een veilig alternatief is ‘sonisch poetsen’: dan verruil je de tandenborstel voor een variant met blauw licht en een speciale tandpasta. Met vier weken tweemaal daags poetsen zou de natuurlijke frisse tint van je tanden al moeten terugkeren (STYLSMILE, €169). Blijf ook checken of de lip-sticktint die je al jaren draagt, nog wel jouw heldere lach versterkt - en niet je tanden grauw laat lijken. Zijn je tanden niet zo parelwit, pas dan op met koraaltinten en zoek liever naar koele roze en rode tinten met een blauwe ondertoon.



2. Strakkere Kaken

Tekenen van verslapping sluipen erin. Meestal valt het pas op als je op een oude foto van jezelf stuit. Met de jaren krimpt helaas je schedel, slinken de vetcompartimenten in het gezicht (hollere wangen) en zorgt algeheel collageenverlies in je huid sowieso voor verslapping. Gaat een operatieve ingreep zoals de nieuwe MACS-lift - minder ingrijpend dan de ouderwetse facelift - een stap te ver, dan zijn er ook ‘non-invasieve’ behandelingen mogelijk waar geen narcose of spatel aan te pas komt. Zoals Ultherapy, waarbij de halsstreek met ultrasoundgolven wordt behandeld (pijnloos) om de aanmaak van collageen te stimuleren (vanaf €750, falckclinic.com). Andere optie is de nieuwste filler Juvéderm Volux, om de kaaklijn meer definitie, vorm en een strakkere lijn te geven. Dit is de stevigste vorm van hyaluronzuur, die langer houdt dan andere fillers. Het effect ervan kan tot wel 24 maanden zichtbaar blijven (vanaf €500, joostkroon.com).



3. Vlekkeloze huid

Iedere huidexpert weet: met een vlekkeloze, egale teint lijk je zó vijf jaar jonger. Nu weet de nieuwe generatie verhelderende skincare en huidmake-up aardig wat te verbloemen, maar ben je pigmentvlekjes, couperose of een uitdijende sproet meer dan beu, dan zijn er ook opties voor een langetermijnresultaat. Laser is het meest effectief. Populair zijn bijvoorbeeld de CO²-laser en de picolaser (PicoPlus4) voor grotere oppervlakken (ook melasma). Erkende klinieken werken ook met de Elite MPX-laser, die couperose, adertjes en andere onregelmatigheden aanpakt. Vind je laser te pijnlijk, want je voelt het wel, dan is een foto-facial een alternatief; een combinatie van licht met radiofrequentie(golven). Andere optie, voor een allround huidverbetering (acne-littekens, grove poriën, ruwe plekjes, doffe teint), is de diepste peeling op basis van fenol, EPVL, die enkel artsen mogen toepassen (prijs op aanvraag, pigmentvlekken.nl, velthuiskliniek.nl).



4. Glanzende Lokken

Glanzend haar staat voor gezond, sterk en ja, ook ‘jong’ haar; denk maar aan de shiny onbeschadigde lokken van kinderen. Nu is de snelste truc een glansspray, maar het effect daarvan zie je hooguit enkele uren. Wil je wekenlang plezier houden van een opvallend glanzende, gladde coupe, dan zijn er verzorgende behandelingen die je naast een knip- of kleurbeurt kunt boeken. Zeker als je het vaak kleurt of met warmtetools stylt, is zo’n ‘haar-facial’ op z’n tijd meer dan welkom. Zo heeft Kérastase een K-Water treatment ontwikkeld, waarbij het haar na het wassen van een transparante coating wordt voorzien. Zonder siliconen of wax, dus het zal je haar niet verzwaren of verslappen. Het hoogglanseffect houdt bovendien enkele wasbeurten na je kappersbezoek. Ook van het professionele haarmerk Philip B. kun je een Rejuvenating Oil Treatment boeken om de hoofdhuid te herstellen en futloos, vaal haar nieuw leven in te blazen (vanaf €32, hethaartheater.nl).



5. Jonge Handen

Werp een blik op het paar van Madonna en het bekende gegeven ‘handen verraden je leeftijd’ wordt meteen bevestigd. Nu zou je ze, à la actrice Diane Keaton, vanaf je veertigste permanent in fluwelen handschoenen kunnen verstoppen, maar het kán gemakkelijker. Sla in elk geval geen dag een handcrème met SPF50 over, beter nog: met een anti-pigmentwerking. Volgens dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, zijn handcrèmes met vitamine C, niacinamide (B) en zoethoutwortel een aanrader om oppervlakkige pigmentatie te behandelen (bron: drjetskeultee.nl). Zijn de vlekken al duidelijk aanwezig, dan kun je bij de huisarts ook naar een medische vitamine A-zuurcrème informeren, die je voor de nacht aanbrengt; die heeft een zeer exfoliërende werking, dus in die periode mag je geen dag zonder handcrème met SPF50 naar buiten. Net als voor je gezicht is ook een laser of IPL-behandeling voor je handen een mogelijkheid. En bij klinieken groeit de vraag naar de injectable Radiesse om groefjes tussen de aderen op te vullen, ontstaat er bij klinieken steeds meer vraag naar. Die stimuleert op lange termijn ook de aanmaak van collageen, waardoor de handen een gladdere look kunnen krijgen (vanaf €595, clinic28.nl).



6. Wakkere blik

Alles wat er mettertijd rond je ogen verandert, kun je inmiddels met diverse non-invasieve behandelingen laten aanpakken. Een cosmetisch arts kan bijvoorbeeld een hyaluronzuurfiller injecteren, waardoor donkere kringen verdwijnen (vanaf €375, beyclinics.nl). Voor het liften van oogleden is er nu PlexR Soft Surgery, een nieuwe techniek met plasma en gasmoleculen, die  huidoppervlak ‘verdampt’ en zo samentrekt. Deze gecontroleerde vorm van beschadiging triggert de huid zichzelf te gaan herstellen (vanaf €550, plexr.nl).

Donkere kringen zijn ook goed te behandelen met carboxytherapie, minuscule injecties met kooldioxide (vanaf €400, dokterfrodo.nl). Dan zijn er nog behandelingen met ledlicht. Voor wie dat thuis wil proberen, heeft dr. Dennis Gross een oogmasker ontwikkeld dat zo van de filmset van Star Wars lijkt te komen. Het belooft bij dagelijks gebruik al na enkele weken een opgefriste oogzone (SpectraLite EyeCare Pro, €199, o.a. via Zalando).



7. Je haarkleur kiezen

De juiste haarkleur heeft veel impact op je algehele looks. De kleur moet bijvoorbeeld één-op-én met je huidteint matchen; als dat misgaat, lijkt je huid al snel koeler, roder of zelfs ouder. Dat verschil schuilt in het contrast tussen warm en koel. Bij een warme, rossige huid kan een koele nuance beter uitpakken. Warme haarkleuren als mahoniebruin of roséblond kunnen een lichte huid met een koele ondertoon enorm opfleuren. Een kleurexpert kan dat het beste bepalen.

Doorgaans geldt ook de kleurregel dat je met de jaren niet donkerder, maar lichter moet gaan, dat verzacht je uitstraling. Daarnaast zorgt een mix van licht en donker, ongeacht de kleurstelling, voor meer diepte in het haar. Daardoor lijkt het voller.



8. Volle Lippen

Met de juiste filler en onder het kritische oog van een cosmetisch arts kun je met injectables prachtige, natuurlijke lippen krijgen. Om de beruchte plooirok boven je lip subtiel te vervagen, werken specialisten bijvoorbeeld met Restylane Touch; voor een natuurlijke vergroting is de nieuwste filler Restylane Lipp ontwikkeld. Beide zijn gebaseerd op hyaluronzuur, dat acht tot tien maanden zijn werk doet. Laat wel altijd eerst je onderliggende huidlagen checken met een echo, zoals Filler Safety bij Leonie Schelke (medischlasercentrum.nl).

Foto (c) Getty Images. Dit artikel verscheen eerder in de printeditie van Nouveau



Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in