Duurzaamheid is belangrijker dan ooit in de beautyindustrie. Het lijkt ingewikkeld, maar een duurzame beautyroutine hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn. Met deze vier simpele tips maak je jezelf én de aarde een stuk mooier.

Nouveau samen met Aquafresh

En het fijne is: dat begint al in je eigen badkamer.

1. Koop plasticvrije en recyclebare verpakkingen

Per persoon verbruiken we gemiddeld 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar. Een groot deel hiervan zijn verpakkingen van verzorgingsproducten die je gebruikt in de badkamer. Om minder plastic te gebruiken, is zeep of shampoo in de vorm van een bar een goed alternatief. Of gebruik de tandenborstels van Aquafresh die plasticvrij en recyclebaar verpakt worden. In de zomer van 2022 zijn ook hun tandpastatubes volledig recyclebaar, de eerste daarvan liggen al in de winkel.

2. Koop een duurzaam scheermes

Wegwerpscheermesjes zorgen elk jaar voor een enorme plastic afvalberg met miljoenen scheermesjes en verpakkingsmateriaal. Koop daarom een duurzaam scheermes of een scheermes van staal waarbij je alleen het mesje hoeft te vervangen. 

3. Gebruik herbruikbare verzorgingsproducten

Het verwijderen van je make-up en het reinigen van je gezicht is hartstikke goed. Alleen belanden daardoor dagelijks miljoenen wattenschijfjes, wattenstaafjes en reinigingsdoekjes op de afvalberg. Bovendien zijn het erg vervuilende producten om te maken, omdat er tal van pesticiden gebruikt worden om katoen te beschermen tegen ongedierte. Door herbruikbare wattenschijfjes of een wasdoekje te gebruiken, bespaar je een hoop afval. Deze producten zijn een stuk vriendelijker voor het milieu, want ze kunnen gewoon in de wasmachine.

4. Beperk je water- en energieverbruik

Uiteindelijk draait het bij een duurzame beautyroutine om meer dan alleen de producten die je koopt. Hóe je de badkamer gebruikt, speelt ook een rol. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar je eigen water- en energieverbruik in de badkamer. Laat de kraan niet lopen terwijl je je tanden poetst, draai de douchekraan dicht wanneer je je haren inmasseert met shampoo en laat het licht niet onnodig lang branden.

Duurzame toekomst met Aquafresh

De 14-jarige Loïs Niesten is door Aquafresh en de bekende TikTokker Meester Jesper verkozen tot eerste Junior Duurzaamheidscaptain. Meester Jesper: “Tieners zijn namelijk erg belangrijk op onze weg naar een duurzamere toekomst en worden vaak gezien als een klimaatbewuste generatie.” Loïs adviseerde Aquafresh om zoveel mogelijk tandpastaverpakkingen en tandenborstels van duurzamere producten te maken en het materiaal te recyclen.

Plasticvrije en recyclebare verpakkingen

Aquafresh heeft inmiddels een deel van Loïs’ adviezen doorgevoerd. Zo lanceerde het merk eind vorig jaar plasticvrije en recyclebare verpakkingen voor alle tandenborstels, gemaakt van verantwoord geproduceerd karton en geregenereerde cellulose. Halverwege 2022 zijn alle tandpastatubes volledig recyclebaar. De eerste gerecyclede Aquafresh-tubes liggen nu in de winkel. 

Door over te stappen naar plasticvrije tandenborstelverpakkingen kunnen we de hoeveelheid plastic verpakkingen op de planeet met meer dan driehonderd ton per jaar verminderen.* En door recyclebare tubes te gebruiken, kunnen in Nederland bijna tien miljoen tubes per jaar gerecycled worden. Aquafresh zet momenteel de volgende stappen om in 2025 volledig over te gaan op verpakkingen van gerecycled materiaal en de adviezen van Loïs verder op te volgen. 

* Vanaf november 2021, vergeleken met plastic tandenborstelverpakkingen die in 2019 wereldwijd werden gebruikt door Aquafresh/Dr. Best.

Beeld | Getty Images