Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

12 tips voor beeldschoon Ageless Haar

Minder wassen, meer mousse en vaker vreemdgaan doen wonderen.  Is je haar in een identiteitscrisis beland die niets met coronaperikelen te maken heeft? Lees door, voor geloof, hoop en balayage.  1. Ga eens vreemd Hoe tevreden je na al die jaren ook kunt zijn met het kapsel dat altijd zo goed bij ...

12 tips voor beeldschoon Ageless Haar

Minder wassen, meer mousse en vaker vreemdgaan doen wonderen. 

Is je haar in een identiteitscrisis beland die niets met coronaperikelen te maken heeft? Lees door, voor geloof, hoop en balayage. 

1. Ga eens vreemd

Hoe tevreden je na al die jaren ook kunt zijn met het kapsel dat altijd zo goed bij je paste, na je veertigste is het toch tijd voor een kritische blik. Waarom? Je haar wordt nu eenmaal dunner, brozer en doffer én je huidskleur verandert. Dat betekent meestal dat het goed is, om je coupe en kleur ook aan te passen. En dat hoeft echt geen rigoureuze metamorfose te zijn; een kleine verandering kan al wonderen doen. Vaak pakt een uitstapje naar een andere kapper ook verrassend goed uit.

2. Mix tinten

Wanneer je haar, kort of lang, verschillende tinten heeft, ontstaat er meer verdieping, waardoor het vanzelf frisser (jonger) en volumineuzer oogt. Kies bijvoorbeeld voor lichte lokjes door donker haar, met name langs de gezichtscontouren, of voor meer nuances van een kleur. Vermijd na je veertigste in elk geval één monochrome kleur: dat geeft meestal een te vlak en onnatuurlijk effect. Of je nu blond, bruin, rood, zwart of grijs bent. Bij de meeste moderne kappers kun je terecht voor nieuwe technieken zoals balayage; daarbij brengen ze over de gehele lengte wat speelsere kleurverschillen aan. Extra fijn: omdat het heel natuurlijk uitgroeit, hoef je het niet zo vaak te laten bijwerken. Ook contouring is een nieuw kapperskunstje; daarbij laat de kapper de gezichtsomlijsting beter aansluiten op de natuurlijke uitgroei. Het heeft een natuurlijk, verzachtend effect op je algehele uitstraling.

3. Shine!

Een van dé haartrends dit seizoen is niet zozeer een bepaalde kleur, maar bovenal: hoogglanzend haar. Het oppervlak glanst zo sterk alsof het spiegelt, wat meteen ook de schijn wekt van supergezond haar. Nu kun je zelf heel simpel met glanssprays in de weer, altijd als finishing touch van de styling, maar er zijn ook al salonbehandelingen die voor een spectaculaire, langdurige gloed zorgen. (Meer informatie: Majirel Glow-kleuring via lorealprofessionnel.nl en K-Water treatment via kerastase.nl).

4. Minder is meer

De simpelste én budgetvriendelijkste manier om je haarconditie te versterken: was het minder. Alle dagen wassen is namelijk nergens voor nodig, tenzij je in een frietkraam werkt. Eén tot hooguit twee keer per week is voor alle haartypen voldoende. Heb je gesport, dan kun je het ook prima – bijvoorbeeld om de dag - enkel met lauw water uitspoelen. Wees spaarzaam met je producten; meer shampoo maakt echt niet schoner, meer conditioner zorgt niet voor méér verzorging. Een maatje walnoot is genoeg voor (half)lang haar. Nog een goed wasvoorschrift: spoel het altijd uit met lauw water, nooit heet water. Dat irriteert de hoofdhuid minder. En een gezonde hoofdhuid is sowieso de basis voor gezond haar.

5. Snelle volumeboost

Ondersteboven föhnen, spoelen met bier, talkpoeder door de lokken strooien, dippen in zeewater, urenlang krulspelden in: wie fijn, slap haar heeft, heeft al deze volumetrucs waarschijnlijk al eens geprobeerd. Maar het makkelijkst is een dot volumeversterkende mousse op vochtig haar aan te brengen, dicht tegen de haarwortels aan. Dan met de vingertoppen inmasseren en het haar erna lok voor lok met een rolborstel droogföhnen. Om het volume-effect te fixeren, kun je nog een pompje droogshampoo proberen, eveneens dicht tegen de haarwortels aan.

6. Mild is beter

Als je haar kwetsbaarder wordt en je het misschien regelmatig kleurt, hou de verzorging dan zo mild en clean mogelijk. Check dus de labels op bekende boosdoeners ofwel synthetische stoffen als sulfaten (SLS, SLES), ftalaten, siliconen en parabenen. Zónder is niet alleen zachter voor de haarconditie en hoofdhuid, maar ook beter voor het milieu.

7. Over op grijs

Besluit je op een dag dat je toch langzaam op graceful grey wilt overstappen, bezoek dan eerst een ervaren kleurexpert. Hij/zij kan het beste bepalen wat een mooi grijsverloop bij jou zal zijn. Bijvoorbeeld eerst highlights aanbrengen; een grijze uitgroei is dan ook minder snel zichtbaar. Te koel (asgrijs) kan een harde uitstraling geven; een mix met warmere grijstinten pakt vaak zachter uit. Weet wel: je kunt niet in één kleurbehandeling ‘perfect grijs haar’ creëren - daar zijn vaak wel een paar sessies voor nodig.



8. Check je kraanwater

In hard leidingwater stapelen zich restjes kalk op; zeer kalkrijk water is niet goed voor je haar en zeker niet voor je vers aangebrachte kleur. Check dus via waterhardheid.nl hoe kalkrijk het kraanwater in jouw regio is en schaf eventueel een waterontkalker of een speciale anti-kalk-douchekop aan.

9. Houd het hoofd koel

Het is geen nieuws dat föhnen, of überhaupt het gebruik van warme stylingtools, niet al te best is voor je haar. Maar kun je echt niet zonder, dan hoeft het niet funest te zijn. Zolang je voorafgaand aan het drogen en/of stylen maar steevast een hittebeschermend product aanbrengt, liefst een product dat bovendien de droogtijd versnelt. En probeer het föhnen, wanneer mogelijk, ook eens over te slaan. Er bestaan speciale handdoeken met een snel-absorberende stof van microvezels, waarmee je haar minder pluizig opdroogt. (O.a. Twisty Hairtowel of HairWrap).

10. Doe de detox

Kun je geen dag meer zonder stylingproducten? Weet wel dat er altijd restjes op de hoofdhuid achterblijven. Die kunnen de poriën verstoppen, maar ook de talgproductie ontregelen, waardoor het haar sneller vet en slap wordt en stylen steeds lastiger gaat. Met enige regelmaat een grondige reiniging doen kan dan geen kwaad, bijvoorbeeld met een haarscrub; die wrijf je zachtjes over je hoofdhuid en door je lokken. De scrub neemt - grondiger dan shampoo - alle restdeeltjes mee. Daarna voelt je haar brandschoon en luchtig.

11. Eerst testen

Er zijn inmiddels 101 haarsupplementen die een ingedutte haargroei beloven te stimuleren. Zelfs in een snoepvorm, die door bekende Hollywoodsterren gepromoot wordt. De beloftes klinken allemaal even goed, zeker als je haar steeds dunner wordt. Maar...negen van de tien keer worden die niet ingelost. Soms kan een langdurig tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen (vitamine D, B12, ijzer) wel de haarconditie en groei beïnvloeden. Wanneer je dat vermoedt, laat dan eerst een vitaminetest doen (bijvoorbeeld bij de huisarts) voordat je onnodig dure supplementen aanschaft.



12 Laat je haar analyseren



Gemiddeld verliezen we zo’n tachtig tot honderd haren per dag. Dagelijks een dosje verliezen, dat bijvoorbeeld in je borstel achterblijft, is dus normaal. Vind je echter overal plukken haar terug, van kussen tot bank en het doucheputje, dan kan er ook iets anders aan de hand zijn, zoals erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica). Wanneer je dat vermoedt, bezoek dan meteen een haarspecialist voor een haar- en hoofdhuidanalyse; ga niet zelf dokteren met verzorging of supplementen. Zij maken een trichogram en analyseren de haardikte. Er zijn ook speciale behandelingen zoals mesotherapie; daarbij worden injecties met een mix antioxidanten die de haargroei kunnen bevorderen, rechtstreeks in je hoofdhuid geïnjecteerd. Nieuw is meso in combinatie met ledlicht, om tegelijkertijd de doorbloeding in de hoofdhuid te bevorderen; ook weer gunstig voor de haargroei.

(Prijzen vanaf €110 voor één behandeling, meer informatie: haarstichting.nl).



5 x hulptroepen

  • Slim voorwerk Beschermt tijdens het föhnen en versnelt bovendien de droogtijd: Bumble&Bumble Glow Blow Dry Accelerator, €32. 
  • Natuurlijk steviger Om je haar meer body te geven én het zacht en glanzend te maken: Davines More Inside Texturizing Serum, €21,70. 
  • Haardetox Eens in de zoveel tijd scrubben loont, bijvoorbeeld met een milde scrub als Ouai Scalp & Body Scrub, €38.
  • Hormonale haaruitval De Nederlandse drs. Van Montfort heeft een serumkuur ontwikkeld op basis van natuurlijke ingrediënten om de conditie te versterken, €149/24 tubes, via esthecin.com 
  • Krullen Als je natuurlijk krullend haar hebt, wil dat na je veertigste, onder invloed van hormonen, nog weleens uitdrogen. De speciale krullencrème van Bouclème biedt dan uitkomst. Bouclème Hydrating Hair, €19,80.

foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in