Heerlijk wandelen over het Escapardenne Trail in Luxemburg
Heerlijk wandelen over het Escapardenne Trail in Luxemburg

Laat je verrassen door dit heerlijke land op rijafstand.

Het zou zomaar de perfecte bestemming kunnen zijn als je niet te ver weg wilt, maar er toch even uit wilt: laat je verrassen door Luxemburg en wel hierom: 

1 Prachtige natuur

Wandelen, hiken of fietsen? Luxemburg heeft heerlijk veel groen te bieden. Zo is eenvijfde van Luxemburg-stad groen en een derde van het hele land bedekt met bossen en schilderachtige landschappen: het heeft bergen, rivieren, watervallen en prachtige landschappen.

2 Veilige bestemming

Geen massatoerisme, locals die hun verantwoordelijkheid nemen én je kunt er in een paar uur naartoe rijden: Luxemburg is een veilige bestemming voor wie in tijden van corona toch even behoefte heeft aan een andere omgeving.

3 Gratis OV!

Luxemburg is het eerste land ter wereld waarin het openbaar vervoer gratis is voor iedereen. "Simpelweg instappen en meerijden", vat Mobiliteitsminister François Bausch het samen.

Met het gratis OV hoopt het land de verkeersdrukte te verminderen en het dagelijks leven prettiger en duurzamer te maken, binnen de geldende coronaregels.

4 Design

Een kunstmuseum dat zelf ook kunst is? Luxemburg hééft het. Mudam (Museum van Moderne Kunst) is een architectonisch hoogstandje met veel licht en een gevarieerde collectie. Must-feel: de uit de muur geslepen reling van de grote trap.

5 Lucilinburhuc!

Mooie sage over het ontstaan van Luxemburg: graaf Siegfried hoorde een vrouw op een rots zingen in de Alzettevallei en deed haar onmiddellijk een aanzoek. Ze accepteerde het op twee voorwaarden: dat ze nooit haar rots zou hoeven te verlaten en dat hij haar op zaterdag alleen zou laten.

Op de rots bouwde hij een kasteel: Lucilinburhuc, het latere Luxemburg. Happy end? Niet echt: toen hij op een zaterdag toch eens door het sleutelgat van haar badkamer gluurde, ontdekte hij dat haar voeten in een staart veranderd waren en hij met een zeemeermin was getrouwd. Melusina verdween, volgens de legende wacht ze nog altijd in de rivier Alzette tot iemand haar zal bevrijden. Er staat een mooi modern beeld van haar, bij de rivier. 

6 Lët'z go local 

Nederlandse designer Linda Bos is de bedenker en aanjager van Lët'z go local, een initiatief dat plaatselijke kunstenaars en ontwerpers promoot. De activiteiten vind je op Lët'z go local

7 Verwante royals

Luxemburg is het enige groothertogdom ter wereld en heeft nauwe banden met het Nederlandse koningshuis: de Van Oranje-Nassau's komen dan ook regelmatig over de vloer bij de Luxemburgse Van Nassau's, groothertog Henri en zijn vrouw, groothertogin Maria Teresa.

En het land is leuk in de ban van het nieuwe troonopvolgertje: babyprins Charles...

...het zoontje van erfprins Guillaume en zijn vrouw Stéphanie. 

8 Goed eten

In Luxemburg vind je Chiggeri, recordhoudend restaurant dankzij de grootste wijnkaart ter wereld.

Daarnaast zijn er negen restaurants met Michelinsterren, wat het 't land met de hoogste sterrenkokdichtheid per honderd inwoners ter wereld maakt.

9 Family of Man

Luxemburgse schilder en wereldberoemde fotograaf Edward Steichen stelde de legendarische fototentoonstelling The Family of Man samen voor het voor het New York Museum of Modern Art (MoMA) in 1955.

De tentoonstelling is een manifest voor vrede, uitgedrukt in naoorlogse humanistische fotografie. Er is werk van o.a. Robert Capa, Henri Cartier-Bresson en Dorothea Lange. Nu permanent te zien in het kasteel van Clervaux.

10 Werelderfgoed

Luxemburg staat al ruim 25 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst als onvervangbaar en uniek. Nieuwsgierig geworden? Vanuit Maastricht is het minder dan 200 km rijden tot het hart van Luxemburg-stad!

Benieuwd naar meer? Ga naar VisitLuxembourg.com

Foto's (c) Visit Luxemburg, iStock, Shutterstock, Cour Grand-Ducale