Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

11 X waarom deze nerdhobby zoooo 2017 is

Hoofdredacteur Claudia wordt over 3 maanden & 27 dagen 50 jaar, en vindt dit haar beste jaren ooit. Gewoon, omdat ze zichzelf steeds beter leert kennen. Claudia: “Laatst vertelde een jonge collega mij besmuikt dat ze een nerdhobby had. “Een wat?” vroeg ik haar nog. “Een nerdhobby” zei ze. Omdat C...

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur Claudia wordt over 3 maanden & 27 dagen 50 jaar, en vindt dit haar beste jaren ooit. Gewoon, omdat ze zichzelf steeds beter leert kennen. Claudia: “Laatst vertelde een jonge collega mij besmuikt dat ze een nerdhobby had. “Een wat?” vroeg ik haar nog. “Een nerdhobby” zei ze. Omdat Collega bij een lustvol, stoer, stout weekblad werkt, dacht ik aan erotische toestanden of nachtenlang videogamen, maar nee: het prozaïsche antwoord was: “wandelen”. Alleen kon ze dat niet delen met haar mede-twintigers, "want wie houdt er nu van wandelen?”

Nou, ik dus.

En ik niet alleen. Het lijkt wel of er opeens een groep leuke, coole 40+ vrouwen is die massaal uitkomt voor het geluk dat wandelen heet (een beetje zoals je vroeger opeens Abba tóch goed mocht vinden, omdat dj Rob Stenders zijn zegen had gegeven).

Wandelen is HOT, en helemaal 2017. WANT:

1. Het is goedkoop. Je hebt geen dure kleding of andere zogenaamd essentiële apparatuur/ materiaal nodig. Heel anders dan bijvoorbeeld bij skiën waar je al honderden euro’s verder bent voordat je überhaupt op de piste staat.

2. Het kan overal. Zo je huis uit de paden op de lanen in. Ik had het geluk dat ik afgelopen kerstweken met mijn gezin in een Fries boshuisje zat, maar ook in de grote stad kun je alle kanten op. En het goede nieuws: er is altijd wel ergens natuur, zelfs een verwaarloosd plantsoen heeft schoonheid, immers ‘beauty is in the eye of the beholder’.

3. Het inspireert. Het bos is een verbeeldingsparadijs voor ontwerpers. Mijn fantasie slaat in ieder geval helemaal op hol. Zie ik weer een boomstamvergroeiing waar Marcel Wanders een vaas van zou kunnen maken.

4. Het is filosofisch. De Duitse filosoof Immanuel Kant liep elke dag exact dezelfde ronde in Kaliningrad en overpeinsde daar zijn ‘Kritik der reinen Vernunft’. Ik bedoel maar: wandelen leidt tot grote filosofische gedachten. Zoals:

5. Van wandelen val je af.

6. Koffie én appelgebak zijn daarom toegestaan. En smaken nóg lekkerder als je net 19,6 km rondje Naardermeer achter de rug hebt. Tel daarbij op dat de zelfgebakken appeltaart van Stadzigt de lekkerste van Nederland is. En je begrijpt dat we alleen al voor deze appeltaart ons bed uitkomen.

Lees ook: 7 x de dingen die ik nog snel wil doen voor mijn 50ste

7. Het verbindt. Ja, het bed uitkomen dus. Liefst lopen vriendin D. en ik om 7 uur al onze wandelrondes. De zon zien opkomen is namelijk magisch. Vindt ook mijn andere wandelkluppie: vriendinnen B. en B.. Met deze vrouwen hing ik vroeger tot diep in de nacht in De Kring. Mijn man kon het dan ook nauwelijks geloven dat ik uitgerekend met deze vrouwen zondagochtend het ‘Laarzenpad’ ging doen. En wat waren we gelukkig! En fris!

8. Je ziet nog eens een vos. Zoals vriendin D & ik die ochtend bij het Naardermeer.

9. Het beeldhouwt de bilspieren. Echt waar, met flink doorstappen trekken m’n bilspieren aan.

10. Een dure psycholoog is niet meer nodig. Terwijl we lopen, onze issues doornemen, elkaar coachen op het levenspad, worden de problemen kleiner & kleiner. Psychiater Bram Bakker zweert bij hardlopen, maar coaching-sessies tijdens het wandelen – daar knappen wij weer van op.

11. Digibeet snapt iPhone. Recent pas ontdekte deze digibeet op haar iPhone het witte vlakje met hartje. Zat er waarschijnlijk altijd al. Maar wat een ontdekking. STAPPENTELLER! Jiehaa! En je begrijpt: nu wordt mijn innerlijke competitiedrang opgevoerd. De 10.000 stappen wil ik halen. In ieder geval vandaag. Ik heb er al 3231 opzitten, ga daarom nu nog even de Friese bossen in, voordat ik terugkeer naar Amsterdam. Tot de volgende keer!