Prinses Caroline van Hannover en Monaco wordt weer oma, want schoondochter Beatrice Borromeo is zwanger. En voor de verandering wordt dit kleinkind nu eens niet buitenechtelijk geboren.

Caroline is inmiddels een ervaren bonne-maman, die op een of andere manier briljant kans ziet haar Chanelletjes spuugvrij te houden. In maart 2013 kwam Sacha de gelederen van de Casiraghi-Grimaldi's versterken. Sacha is het zoontje van Caroline's oudste zoon Andrea en boho-socialite Tatiana Santo Domingo.

Na hun huwelijk kwam daar vorig jaar in april nog dochter India bij, die hier door Sacha door Londen wordt geduwd. De kinderen van de prinses hebben geen titels, omdat zowel zij als haar man, wijlen Stefano Casiraghi, wilde dat ze een zo normaal mogelijk zouden kunnen leven. Caroline zelf heeft haar titel altijd als een forse last ervaren en wilde dat haar kinderen (en kleinkinderen) besparen.

Peuter Raphaël

Via dochter Charlotte is Caroline 'grand-mère extraordinaire' van Raphaël, die in december 2013 werd geboren uit Charlotte's relatie met Gad Elmaleh. Het stel ging in 2015 uit elkaar, springruiter en Gucci-model Charlotte verdeelt haar tijd tegenwoordig over het Grimaldi-appartement in Parijs en Villa Clos St-Pierre, de luxe villa van haar moeder in Monte Carlo.

Flamboyante royals

© Palais Princier
© Palais Princier

Caroline's zus Stéphanie woont er pal naast in Villa Clos Saint-Martin, dus oppassen in overvloed. Het pleit voor de royal zussen dat ze ondanks een zeer wispelturig liefdeleven kans hebben gezien allebei een hecht gezinsleven te creëren. De Grimaldi's mogen dan een tikje flamboyant het prinsdom bestieren, ze zijn wel dol op elkaar. Ook met dank aan prins Albert, die over de 'kouwe kant' aanzienlijk ruimdenkender staat dan zijn vader Rainier dat ooit deed. Zelfs tussen Caroline en haar schoonzus prinses Charlene (midden) kunnen het inmiddels, na een moeizame start, aardig goed vinden.

Monaco als hub

© Palais Princier
© Palais Princier

Ook Pierre en Beatrice wonen een groot deel van het jaar in Monaco. Pierre, de tweede zoon van Caroline en haar tweede man Stefano Casiraghi, werkt er in het bedrijf van zijn wijlen vader. Beatrice werkt als freelance journalist en pendelt op en neer tussen Monte Carlo en Milaan. Het stel trouwde vorig jaar en Beatrice heeft altijd laten doorschemeren dat ze dolgraag moeder wilde worden, als het haar gegund zou zijn. Ze zou op dit moment zo'n zes maanden zwanger zijn. Van links naar rechts Andrea, Tatiana, Charlotte, Alexandra, Beatrice en Pierre op het Rozenbal, eerder dit jaar.

Tweede leg

© Palais Princier
© Palais Princier

Het is niet de enige vrolijke familiegebeurtenis in Caroline's leven. Hoewel ze al sinds 2008 gescheiden leeft van haar derde echtgenoot prins Ernst-August van Hannover, met wie ze dochter ↑ Alexandra (17) kreeg, onderhoudt ze nog wel goede contacten met zijn zonen uit zijn eerste huwelijk met Chantal Hochuli.

Nieuwe liefde

© House of Hanover
© House of Hanover

Senior droeg in 2004 reeds al zijn taken als hoofd van het Huis van Hannover over aan de toen nog piepjonge Ernst-August Jr., die regelmatig in Monaco is om zijn halfzusje en stiefmoeder te bezoeken. Zoals Caroline als prinses van Hannover nog wel eens uitrukt om hem bij te staan. Ernst-August Jr. heeft zich onlangs verloofd met de Russische ontwerpster Ekatarina Malyshiva, met wie hij volgend jaar gaat trouwen.

Royal wedding

© Chi / The Real My Royals
© Chi / The Real My Royals

De hele Grimaldi-clan heeft al toegezegd daarbij aanwezig te zullen zijn. Zoals ze ook zo'n beetje met zijn allen in New York officieus de zwangerschap van Beatrice bevestigden. Van links naar rechts: Tatiana, Alexandra, Beatrice, Pierre en Andrea. Baby's en bruiden – er is veel om naar uit te kijken in 2017!