Als het over de koninklijke bruiloft gaat, krijgen we van de AIVD alle insider details. Maar zodra de handtekeningen zijn gezet en de balkonscène achter de rug is, houden de woordvoerders hun kaken stijf op elkaar. En dan worden we nieuwsgierig, want waar gaat de huwelijksreis naartoe?

Wat blijkt? De honeymoon-bestemmingen zijn haast net zo extravagant als de trouwerij zelf. Bekijk en bewonder.

1923: Koningin Elizabeth en koning George VI


Elizabeth en George leerden elkaar kennen in 1920. George was snel overtuigd: dit was de liefde van zijn leven. Hij deed een huwelijksaanzoek, dat Elizabeth niet één, maar tweemaal afwees. Ze vond de verantwoordelijkheid veel te groot. Na het derde aanzoek - George was een volhouder - bedacht zij zich. Ze trouwde haar prins in 1923. Na de bruiloft volgde een honeymoon van twee weken in Polesden Lacey, een herenhuis in Surrey.

 

1937: Prins Bernhard en Koningin Juliana

Gelijk na de koude (7 januari) bruiloft in Den Haag verraste Bernard Juliana met een spectaculaire droomreis. De huwelijksreis duurde maar liefst drie maanden. Het paar trok skiënd en feestend door Europa: van Polen tot Monte Carlo, van Budapest tot Parijs. Saillant detail: niet alleen de koningin was verrast, ook de wereldpers: die kon het prille bruidspaar niet traceren.

 

1947: Koningin Elizabeth II en Philip Mountbatten


De eerste ontmoeting van het stel vond plaats op de bruiloft van de nicht van Philip in 1934. Of de vonken er toen al vanaf spatten is niet bekend. Wel weten we dat Philip en Elizabeth zich pas in 1947 verloofden. Niet veel later trouwden ze in Westminster Abbey. De huwelijksreis bracht het stel door in Birkhill Lodge, een deel van het Balmoral Estate in Hampshire en het huis van Philip's oom Earl Mountbatten.

 

1956: Grace Kelly en Prins Rainier III


De prins en Grace ontmoetten elkaar op het filmfestival in Cannes in 1955. Na de bruiloft genoot het befaamde koppel maar liefst zeven weken lang op een jacht van Rainer, waarmee ze reisden naar het hotel Formentor, gelegen op Mallorca.

 

1973: Prinses Anne en Kapitein Mark Phillips


De dochter van koningin Elizabeth II trouwde met Mark Philips. Hij was luitenant, maar spendeerde zijn huwelijksreis op het water. Het koppel ging met het koninklijke jacht de gehele Atlantische én Grote Oceaan over.

 

1978: Prinses Caroline en Philipe Junot


De oudste dochter van Grace Kelly trouwde met een Parijse bankier in Monaco. Zij spendeerden hun huwelijksreis op Tahiti in Frans-Polynesië.

 

1981: Prinses Diana en Prins Charles


Na hun eerste ontmoeting in 1977 duurde het drie jaar voordat de relatie serieus werd. De 20-jarige Diana trouwde een jaar later met de prins. Voor hun droomreis gingen zij, net zoals Charles' zusje, aan boord op de Britannia. Aan het eind van de reis bezochten ze Schotland, waarna ze overstapten op een jacht om de vakantie in stijl af te sluiten.

 

2002: Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander


Ons Nederlands koningspaar heeft elkaar ontmoet in de Spaanse stad Sevilla in 1999. Zij deden niet mee met de boot-trend, maar vierden hun prille huwelijk in een villa in het Zwitserse Sankt Moritz. Om de pers tijdens hun huwelijksreis van een paar weken op afstand te houden, werd er een persmoment georganiseerd. 

 

2004: Prins Frederik en Mary Donaldson


De prins ontmoette zijn vrouw in 2000 tijdens de Olympische zomerspelen in Sydney. Ze trouwden vier jaar later in Kopenhagen. De huwelijksreis van drie weken brachten ze door in Tanzania.

 

2011: Duchess Kate Middleton en Prins William


Zij waren klasgenoten op St. Andrew’s, en werden daar smoorverliefd. In 2010 verloofde het koppel zich. Direct na de bruiloft stapten zij op het vliegtuig met als bestemming een privé-eiland in de Seychellen. Iemand moet het doen...