Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vier Pasen eens anders ga naar Tsjechië

Pasen is een belangrijk feest in Tsjechië en wordt dan ook uitgebreid gevierd. Dit soms wel op een heel bijzondere manier. Zo worden vrouwen met twijgenstokjes op de billen geslagen door de mannen en worden eieren fanatiek beschilderd, wat soms resulteert tot ware kunstwerken. Naast deze traditie...

Vier Pasen eens anders ga naar Tsjechië

Pasen is een belangrijk feest in Tsjechië en wordt dan ook uitgebreid gevierd. Dit soms wel op een heel bijzondere manier.

Pasen

Zo worden vrouwen met twijgenstokjes op de billen geslagen door de mannen en worden eieren fanatiek beschilderd, wat soms resulteert tot ware kunstwerken. Naast deze tradities staan er ook leuke activiteiten op het programma in verschillende Tsjechische steden en dorpen. Vijf suggesties waar je naartoe zou kunnen gaan met Pasen.

1. Per stoomtrein naar kasteel Krivoklat
Kasteel Krivoklat ligt vlakbij Praag en kan per stoomtrein worden bereikt tijdens de Paasdagen. Op de binnenplaats van het kasteel staan marktkraampjes en de kapel heeft paasversieringen. Jongleurs en muzikanten zullen optreden en lokale ambachten zullen beoefend worden. Het hoogtepunt is het toneelstuk waarbij de koning Wenceslas IV bij het kasteel arriveert.
Kasteel Krivoklat - 6-27 Maart 2016

2. Boottochtje langs kasteel Lednice
In Zuid-Moravië wordt naast Pasen ook de opening van het vaarseizoen gevierd. Bij kasteel Lednice, wat op de Unesco lijst staat, is het mogelijk om met een bootje over de Dyje rivier te varen. Er zijn twee routes; van het kasteel naar de exotische minaret of naar de ruïnes van kasteel Janohrad. Bij kasteel Lednice zullen er ook roofvogelshows, zwaardgevechten en muziekoptredens plaatsvinden.
Kasteel Lednice - 25-28 Maart 2016

3. Wallachijs Openluchtmuseum
In het dorp Rožnov pod Radhoštěm ligt het oudste en grootste openluchtmuseum van Centraal-Europa. Tijdens de Paasdagen kan je hier ervaren hoe Pasen werd gevierd 100 jaar geleden in de Tsjechische dorpen. Het programma omvat een paasmarkt, demonstraties van oude ambachten en de Moravische traditie šmigrust. Hierbij worden meisjes nat gegooid door jongens, met als doel dat ze mooi en gelukkig blijven.
Wallachijs Openluchtmuseum - 26-28 Maart 2016

4. Muziek en toneel in Jablonec nad Nisou
Drie dagen lang staan in het teken van Pasen en muziek in het plaatsje Jablonec nad Nisou, vlakbij de stad Liberec. Er worden toneelstukken opgevoerd, gedanst en verschillende muziekoptredens van nationale en internationale folklore vinden plaats. In het glasmuseum is er een workshop paaseieren die versieren van glas gemaakt zijn.
Jablonec - 3-25 Maart 2016

5. Vissen in Trebon
In Trebon is er muziek, dans, theater en ’s avonds zelfs een wijnbal. Ook wordt de opening van het visseizoen gevierd. Een breed scala aan gastronomische specialiteiten wordt aangeboden door verschillende restaurants, waarbij vis natuurlijk niet mag ontbreken.
Trebon - 24-28 Maart 2016

Informatie
Tsjechisch Bureau voor Toerisme - CzechTourism
www.czechtourism.com/p/nl-pasen-2016