Uiteten gaan is altijd leuker dan thuis eten, maar wanneer ben je voor het laatst nou écht verrast tijdens een etentje buiten de deur? In de de meeste gevallen weet je wat je kunt verwachten, tenzij ... je naar één van deze unieke restaurants gaat. Hier hebben de eigenaren op de meest bizarre plekken een kans gezien om hun gasten op zowel culinair als geografisch gebied te verrassen.

Lees ook: Binnenkijken bij Noordeinde

1. Grotto Palazzese, Italië

Uitkijken op een helderblauwe zee, terwijl je de golven tegen de rotsen hoort slaan en de geur van vers Italiaanse eten ruikt; dat is Grotto Palazzese. Deze grot vind je voor de kust van Puglia in het zuiden van Italië en is al een bijzonder restaurant sinds 1700. Je komt er via een trap die een weg baant door de kliffen van Polignano a Mare. 

2. Soneva Kiri, Thailand

Heb je last van hoogtevrees? Dan is een etentje bij Soneva Kiri in het Thaise Koh Kood misschien niet zo'n goed idee. Op zo'n 5 meter hoogte kun je hier dineren in een boomhut midden in het regenwoud van Koh Kood. Al zip-lined ga je na het toetje weer naar beneden.

3. De Parel, Brussel 

Iets dichter bij huis maar daarom niet minder bijzonder: De Parel in Brussel bind je op de bodem van één van de diepste zwembaden ter wereld. Voor zo'n €100,00 per persoon kun je onder water dineren.

4. The Rock, Zanzibar

Tja, de naam zegt het al. Het restaurant van The Rock is letterlijk gevestigd op een rots. Ooit behoorde dit plekje tot de vissers, nu kun je hier eten van de meest vers gevangen vis. 

5. Le Jules Verne, Parijs

Een inkoppertje wellicht, maar gezien haar prestigieuze locatie mag deze zeker niet in het lijstje ontbreken. Le Jules Verne op de tweede etage van de Eiffeltoren. Hoewel reserveren hier niet eens zo moeilijk schijnt te zijn, zijn de tafeltjes aan het raam wel al gretig gereserveerd. Boek op tijd dus en geniet als een echte Parisienne van dit Michelin-sterren restaurant.

6. Piz Gloria, Zwitserland

Happen en nippen terwijl je uitkijkt over een 360-graden uitzicht over de Bernese Alpen in Zwitserland. Inderdaad, niet alleen bevindt dit restaurant zich letterlijk op de top van een berg, het draait ook rond terwijl jij geniet van een goede steak en goulash. Om hier te komen, hoef je overigens niet te klimmen, je kunt gewoon de lift naar boven pakken. Leuk detail: in 1969 is hier On Her Majesty's Secret Service van James Bond opgenomen.

7. The Jane, Antwerpen

Dineren op sterrenniveau in een oude kapel van een militair ziekenhuis, dat is The Jane in een notendop. Het oorspronkelijke plafond en de glas-in-lood ramen zijn op een elegante manier behouden en ook de gerechten zijn een ware kunstvorm. Ben jij er al geweest?