De grootste kriebelwoorden in de Nederlandse taal

Maandag 12 september werd er een lijst gepubliceerd met meer dan 100

Woorden
Woorden

woorden die vanaf nu in het Oxford English Dictionary worden toegevoegd, waaronder het woord YOLO (You Only Life Once). Nu dit ‘woord’ officieel erkent wordt, vragen wij ons af: waar gaat het heen met taal? In Nederland zijn wij namelijk net zo schuldig aan deze mini-crimes. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie wilde deze misdaden heterdaad betrappen door een jaarlijkse verkiezen te houden: ‘Het Stomste Woord van het Jaar’. Hier hebben wij een lijstje om onze irritatie van ons af te schudden.

1. Kids.
'Op stap met de kids’; voor ons klinkt het als een korte lelijke trend. Een verlenging van de Crocs en Uggs. Won in 2013 de prijs voor Stomste Woord.

2. Me.
Als bezittelijk voornaamwoord, 'me moeder'. Won de prijs in 2015. En terecht.

3. Een stukje.
Een stukje openheid naar het volk. Een stukje plezier tijdens de werkdag. Een stukje wordt graag gebruikt door types die met veel wollige woorden iets heel simpels duidelijk willen maken en tegelijk willen benadrukken hoe welbespraakt ze zijn. Althans, dénken te zijn.

4. Mensenmens.
'Ik vind het zo heerlijk om me te omringen met veel verschillende mensen, ik ben echt wat je zegt een mensenmens.’ Vrouwen die zo hun empatisch vermogen willen benadrukken, doen het naar onze mening zeker verkeerd.

5. Verkleinwoorden.
Een lookje. Een outfitje. Een tasje. Een wijntje. Een dansje. Ga er vol voor of niet.

6. Fashionista.
Iedereen is tegenwoordig een ‘fashionista’, het liefst nog met eigen blog. Een achterhaalde manier om te zeggen dat de trends gevolgd worden zonder enige eigen inbreng. Nee, wij willen gewoon MODE.

7. Passie.
Passie is het nieuwe ‘genieten’. 'Ik heb een grote passie voor reizen.' Maar vervolgens alleen de kust van Zuid-Frankrijk kennen. ‘Ik heb een passie voor mode’, blijkt het een fashionista te zijn…

8. Dicht bij jezelf blijven.
Tuurlijk, er zijn sommigen die iemand gaan nadoen. Maar lekker dicht bij jezelf blijven wordt zó vaak gezegd dat het inmiddels een nietszeggende holle frase is geworden.

9. Barbeknoeien.
Naar een volwassen tuinfeest gaan om te ‘barbeknoeien’? Nee, ik pas.

10. Lekker eten.
Een passie voor lekker eten. Niemand houdt niet van lekker eten, dus zeg maar niet.

 

Bron: Elle