Hoe gaat de mode er in de toekomst uitzien? Trend forecaster Lidewij Edelkoort vertelde deze week in haar trendpresentatie over klimaatveranderingen, workwear en de herintroductie van de mouw.

Klimaatverandering
"Er is chaos in de wereld en dat betekent dat het een chaos is in de mode, want mode weerspiegelt de tijd. Het klimaat is veranderd en ik begrijp werkelijk niet waarom modeleveranciers en retailers vasthouden aan hun vroege leveringen onder het motto 'hoe vroeger je levert, hoe meer je verkoopt'.  Als het eindelijk echt koud wordt, is er geen winterjas meer te krijgen. Het systeem is verouderd en aan verandering toe."

‘We gaan weer verkopen’
De Nederlandse trend forecaster is ondanks de chaos positief gestemd over de toekomst. "Het is een tijd waarin de aard en de vorm van het kledingstuk ingrijpend zal veranderen en dat is goed nieuws voor de branche, want dan gaat de klant eindelijk weer iets kopen."

Prinses Maxima reikt Pr. Bernhardprijs 2012 uit, uitreiking aan Lidewij Edelkoort
Prinses Maxima reikt Pr. Bernhardprijs 2012 uit, uitreiking aan Lidewij Edelkoort

40+ers en spaghettibandjes
In de presentatie stond het volgende zomerseizoen, zomer 2018, centraal: het begin van een nieuwe tijd en nieuwe vormen in kleding. Wij maken ons in dit seizoen zorgen: kunnen spaghettibandjes nog wel op mijn leeftijd? Of is het nu dan toch tijd dat mijn bovenarmen bedekt blijven? Lidewij snapt onze frustratie en zei tegen haar publiek: "U zult iets moeten doen met de mouw. Misschien kunt u wel losse mouwen gaan verkopen.”

Lees ook: 10 x shop hier de najaarstrend waar ook Anna Wintour mee wegloopt

Trends
Welke trends kunnen wij volgens Edelkoort verwachten? “Zomer 2018 betekent intense kleuren, details, kralenborduursels en biezen. Workwear wordt romantisch door de vele strikken en rushes. Ook kun je nieuwe materialen verwachten, zoals papieren garens.”

Bron: FashionUnited, Beelbron: Hollandse Hoogte