Adembenemend. Er zijn geen andere woorden voor de juwelen in het onlangs verschenen boek ‘Christie’s: The Jewellery Archives Revealed’. Het boek staat vol met de meest exclusieve sieraden die het van oorsprong Britse veilinghuis de afgelopen 250 jaar onder de hamer heeft gehad.

Van de Bulgari ketting bezet met smaragden en diamanten van Elizabeth Taylor tot de tiara die prinses Margareth droeg op haar trouwdag… Door de jaren heen heeft het veilinghuis Christie’s heel wat prachtige juwelen mogen veilen. Toch is er één exemplaar dat er uit springt: de uitzonderlijke La Regénte parel.

Frans kroonjuweel
“Dit sieraad heeft de hele wereld over gereisd”, vertelt de schrijver van het boek Vincent Meylan, een specialist in kostbare stenen en juwelen. “Het is inmiddels drie keer verkocht via Christie’s, maar stamt af van de Franse keizerlijke familie. Het is een van de grootste parels ter wereld en werd rond 1800 gekocht door Napoleon. De parel werd gedragen door zijn tweede vrouw keizerin Marie-Louise en jaren later ook door zijn derde vrouw keizerin Eugénie, die er een broche van liet maken."

Spoorloos
Nadat het keizerrijk was gevallen, werd het juweel in 1887 voor het eerst geveild. De welgestelde Russische familie Youssoupov kocht het. De familie werd in 1919 verbannen, waarna het juweel zeventig jaar spoorloos was, tot het in New York opdook en anoniem werd geveild. Niemand weet hoe het stuk vanuit Rusland naar Amerika is gekomen. Dit was de eerste keer dat de parel door Christie’s werd verkocht. In 1988 en 2005 ging het sieraad nogmaals onder de hamer. De laatste keer bracht het 2,5 miljoen dollar op.

Lees ook: 'Prinsesjes Ariane en Alexia beeldig op de society bruiloft van het jaar'

Mocht je niet erg onder de indruk zijn van de parel, kijk dan eens naar een aantal van de andere juwelen die je in het boek kunt bewonderen.

De Cambridge Lovers Knot tiara werd gemaakt voor prinses Augusta of Hessen Kassel, hertogin van Cambridge. Later werd een variant van de tiara gedragen door koningin Elizabeth II, prinses Diana en hertogin Kate Middleton.

Een ketting vol amethisten en diamanten, ooit gedragen door koningin Alexandra.

Deze prachtige tiara werd op haar trouwdag gedragen door prinses Margareth, de zus van koningin Elizabeth II.

Een kostbaar kleinood uit de collectie van Elizabeth Taylor.

Nog een halssieraad van Elizabeth Taylor met onderaan een parel die ooit tot de kroonjuwelen van Spanje hoorde: La Peregrina.