De ‘Black Tie’-evenementen komen er weer aan deze decembermaand. Moet je kiezen voor een kort cocktailjurkje of voor een lange, formele galajurk? Wij hebben een paar etiquettetips verzameld, zodat je nooit de plank misslaat.

1 - White Tie
Bescheidenheid bestaat hier niet. Voor zowel vrouwen als mannen betekent deze dresscode dat je alles uit de kast mag halen om zo chic mogelijk voor de dag te komen.
Dames: een lange baljurk met veel juwelen. Lange witte handschoenen zijn optioneel en decolleté of strapless jurk is aanvaardbaar.
Heren: het rokkostuum volstaat voor de mannen. Een zwarte jas, het liefst met staart en een bijpassende broek. Het overhemd heeft een kraag en manchetknopen. Maak het af met een witte piqué buikband en witte vlinderdas, zwart lederen schoenen en, jawel, zwarte zijden sokken.

2 - Black Tie
“Bond, James Bond.” Een veel gebruikte dresscode, maar wat bedoelen ze precies?
Dames: zorg ervoor dat je er prachtig uitziet en heb er plezier in! Hier kun je een lange galajurk dragen, maar een chique cocktailjurk is ook goed. Kleuren geschikt voor de winterperiode zijn: juweeltinten als smaragd, robijn, amethist en, natuurlijk, zwart. Hoge hakken, nog paar mooie sieraden erbij en de look is compleet.
Heren: de mannen mogen gekleed gaan in een tuxedo jasje / colbert met bijpassende broek, licht overhemd, strikje en buikband. Weer wordt de outfit afgemaakt met een paar leren schoenen.

3 - Black Tie optional
Zoals Oscar Wilde zei: ‘You can never be overdressed or overeducated.’ Voor de vrouwen gelden daarom dezelfde instructies als bij Black Tie. De mannen mogen een donker pak dragen of, voor de James Bonds onder ons, kan een tuxedo ook.

4 - Creative Black Tie
Het gevreesde informele zusje van de Black Tie betekent: meer keuzevrijheid, voor zowel vrouwen als mannen. Avondkleding met een eigen twist. Kies daarom voor een ‘black tie optional’ outfit met een opvallende hoed of ander mooi accessoire.

En buiten?
Formele glinsterjurk, prachtige hoge hakken en dan jouw winterse donsjas eroverheen? In de koudere maanden wordt het tijd om te investeren in een formele overjas.
Dames: een fluwelen overjas past overal bij. Als de jas uitgaat is een (imitatie)bontje voor op de schouders erg klassiek.  
Heren: een lange zwarte of antraciete overjas is altijd een goed idee voor de man.

Bron: Town & Country