Flip-flop
Havaianas
Havaianas

De enige flip-flop die in 106 verschillende landen wordt gedragen.
Het merk Havaianas is onderdeel van Alpargatas, een van de meest traditionele bedrijven in Brazilië, dat al 107 jaar bestaat. Alpargatas wilde een schoen creëren die toegankelijk was voor elke Braziliaanse portemonnee. In 1962, terwijl de wereld bezig was met meer serieuze zaken, werd Havaianas geboren: de originele, 100% rubberen flip-flop.

Havaianas

De flip-flops zijn geïnspireerd door de traditionele Japanse slipper genaamd Zori. Een comfortabele slipper met stoffen bandjes die gemaakt is van geweven rijststro. De zool van de Zori's, met een structuur vergelijkbaar met die van rijstkorrels, is nog steeds zichtbaar op de binnenzool van slippers. Er is maar één persoon die deze rijststructuur met de hand aanbrengt op elk paar. De slippers waren onmiddellijk een hit bij de Braziliaanse arbeidersklasse, voor wie de tweekleurige blauwe en witte flip-flops met bijpassende blauwe bandjes comfortabel, duurzaam en betaalbaar waren.

Net als veel grote uitvindingen, evolueerde Havaianas.. per ongeluk! Een hele partij flip-flops die de traditionele blauwe kleur moest krijgen, werd door een technisch ongeluk groen. Een potentiële ramp werd de lancering van een nieuw tijdperk. De nieuwe kleur was zo'n succes dat het bedrijf besloot de originele flip-flop met verschillende gekleurde bandjes in geel, groen, rood en zwart in productie te nemen. Vanaf toen werd kleur de sleutel voor Havaianas.

They don’t deform, the straps don’t come loose and they don’t smell

Tien jaar later, met slechts vier kleuren en één model beschikbaar, waren Havaianas populairder dan ooit bij Brazilianen met een bescheiden inkomen. De zin: "They don’t deform, the straps don’t come loose and they don’t smell" werd zeer bekend in de jaren 70 door de commercials met de geliefde Braziliaanse komiek Chico Anysio. De beroemde flip-flop was zo goed geworteld in de Braziliaanse maatschappij dat de regering verklaarde dat het een basisbehoefte was en begon toezicht te houden op de kosten, samen met andere producten zoals rijst, om de inflatie te beheersen. Brazilianen kunnen leven zonder bepaalde dingen, maar niet zonder hun Havaianas!

Mail & Win

Nouveau mag 3 paar Havaianas weggeven. Om kans te maken stuur een mail met uw NAW-gegevens naar redactie@nouveau.nl met omschrijving  Slipper. Deze actie is gesloten!