Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom eten we oliebollen met Oud & Nieuw?

Oer-Hollandse liefde voor een stevige deegbol. Vandaag en morgen worden er in Nederland miljoenen oliebollen gegeten. Maar waarom?

Waarom eten we oliebollen met Oud & Nieuw?

Oer-Hollandse liefde voor een stevige deegbol.

Vandaag en morgen worden er in Nederland miljoenen oliebollen gegeten. Zo'n gefrituurd deeggevalletje komt ook in andere landen voor (ook in de zomer), maar de klassieke oliebol met krenten, rozijnen, appel en vruchtjes is een oeroude Nederlandse winterlekkernij.

Zo is op een schilderij van Aelbert Cuyp uit ongeveer 1652 al een kookpot met oliebollen te zien. En het eerste recept staat in het Noord-Nederlandse kookboek De verstandige kok, dat stamt uit 1667. De oliebol heette hierin nog oliekoek. Vermoedelijk werden ze overigens al veel eerder gegeten.

(c) Eetverleden

Vooral in de winter, wat destijds een barre tijd was, met veel kou, weinig daglicht en weinig te eten. Wie het zich kon veroorloven, stak kaarsen en olielampjes aan, wie honger had, ging langs de deuren en zong een lied, in ruil voor iets te eten of te drinken.

Oliebollen hebben het voordeel dat alle ingrediënten waarmee ze gemaakt worden (meel, gist, olie en gedroogd fruit) goed blijven in de winter en dat je er goed van kunt uitdelen. Oliebollen leggen ook een goede bodem in de maag, waardoor je geen honger meer hebt en de kou minder voelt. Zo is de traditie ontstaan. Wat zijn jouw oliebolplannen: zelf bakken, kopen of overslaan?

Foto's (c) ANP, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in