Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Bijzondere liefde: Prins Charles en Camilla

De liefde tussen Camilla Parker Bowles en prins Charles legde een weg af die bezaaid was met koninklijke bezwaren, schandalen en andere hindernissen. Maar uiteindelijk kon niets de twee uit elkaar houden... Oude liefde roest niet Charles (1948), de prins van Wales, en Camilla Shand (1947) ontmoet...

Bijzondere liefde: Prins Charles en Camilla

De liefde tussen Camilla Parker Bowles en prins Charles legde een weg af die bezaaid was met koninklijke bezwaren, schandalen en andere hindernissen. Maar uiteindelijk kon niets de twee uit elkaar houden...

Oude liefde roest niet

Charles (1948), de prins van Wales, en Camilla Shand (1947) ontmoeten elkaar begin jaren zeventig bij een polowedstrijd. Ze zijn allebei nog ongetrouwd en storten zich enthousiast in een relatie.

Maar dan vertrekt Charles voor langere tijd met de marine naar het buitenland en krijgt Camilla een huwelijksaanzoek van de knappe officier Andrew Parker Bowles – dat zij accepteert.

Charles en Camilla gaan als goede vrienden verder, en Camilla adviseert de prins zelfs als hij op dringend verzoek van zijn ouders eindelijk echt op zoek gaat naar een bruid. Dat wordt de jonge, onervaren Lady Diana Spencer.

Troost 

Als dat huwelijk uit elkaar begint te vallen – al na enkele jaren – zoekt en vindt Charles troost bij Camilla. Net als tien jaar eerder vinden ze elkaar in hun liefde voor het platteland. Niets heerlijker dan op rubberlaarzen in een oude wax coat met de honden wandelen in de regen.

Dat, en hun gedeelde gevoel voor humor. Bovendien is Camilla altijd eerlijk tegen Charles, wat hij wel verfrissend vindt, gewend als hij is aan jaknikkers en personeel dat alles voor hem doet. Zelfs tandpasta op de tandenborstel doen, als je de geruchten mag geloven.

Twee scheidingen en een tragisch ongeluk

Na de televisie-interviews, een biografie waaraan Diana in het geheim meewerkt en verschillende afgeluisterde gesprekken – ook tussen Diana en een minnaar – worden twee scheidingen uitgesproken en lijkt de rust weer te keren.

Hét moment volgens het hof om de bevolking te laten wennen aan het idee van Camilla als partner van de prins. Na alle gênante voorvallen valt dat niet mee, maar stapje voor stapje lijkt het te lukken.

Als Camilla in juli 1997 vijftig wordt, organiseert Charles een verjaardagsfeest in zijn buitenverblijf Highgrove, en iedereen mag het weten.

Dan, een maand later, komt Lady Diana in Parijs bij een verkeersongeval om het leven.

De populariteit van het koningshuis daalt tot een absoluut dieptepunt en emotionele Diana-fans wijzen Camilla als de schuldige aan. Het komt volgens hen immers door haar dat het huwelijk tussen de prins en prinses van Wales is mislukt.

Als de twee nog getrouwd waren geweest, had Diana nooit in die auto gezeten, zo redeneren ze. Camilla verdwijnt weer volledig naar de achtergrond.

Huwelijk met hobbels

Maar de twee geven niet op. Twee jaar later laten ze zich voor het eerst weer samen in het openbaar zien, na afloop van een feest in het Ritz-hotel in Londen. Meer dan honderd fotografen staan hen op te wachten en de foto’s van het paar verschijnen op alle voor-pagina’s.

Steeds vaker vergezelt Camilla haar prins bij officiële gebeurtenissen, en bij de viering van het gouden jubileum van koningin Elizabeth II in 2002 zit Camilla bij een concert schuin achter de vorstin.

Royalty watchers weten: zo laat de koningin zien dat ze de partner van haar zoon volledig accepteert. Daarmee is de weg naar een huwelijk dan echt vrij.

Koninklijke soap

Althans, zo lijkt het. Maar zo simpel is dat niet. Het lijkt wel alsof alles wat mis kan gaan ook misgaat, en voor de ogen van de hele wereld ontrolt zich een nieuwe aflevering in de koninklijke soap.

Om te beginnen kunnen Charles en Camilla het met goed fatsoen niet maken om te trouwen in de kerk. Voor conservatieve gelovigen is het ondenkbaar dat het toekomstige hoofd van de Anglicaanse kerk trouwt met een gescheiden vrouw. Charles’ oudoom koning Edward VIII gaf in een vergelijkbare situatie zelfs de troon op.

Er wordt gekozen voor een civiele ceremonie, gevolgd door een kerkelijke inzegening.

Het huwelijk zal plaatsvinden op Windsor Castle. Of nee, toch niet. Een eeuwenoude wet bepaalt namelijk dat elke trouwlocatie dat ook minimaal drie jaar moet blijven, wat betekent dat letterlijk iedereen op Windsor Castle kan trouwen. En dat stuit op bezwaren bij de koningin.

Uiteindelijk kiezen Charles en Camilla voor het gemeentehuis van Windsor en wordt de trouwdatum bepaald: vrijdag 8 april. Maar dan overlijdt paus Johannes Paulus II. De begrafenis zal plaatsvinden op... vrijdag 8 april.

Binnen de koninklijke familie is al eerder afgesproken dat prins Charles hen zal vertegenwoordigen op die begrafenis, en dus wordt het huwelijk een dag uitgesteld.

Liefde overwint

Is het vreemd dat Charles en Camilla na al die obstakels, na meer dan dertig jaar sinds hun eerste ontmoeting, na twee huwelijken, twee scheidingen en vier kinderen, na schandalen en een dodelijk ongeluk opgelucht ademhalen? Dat ze verliefd en trots na de huwelijksceremonie binnenschrijden in St. George’s Chapel op Windsor Castle voor de kerkelijke inzegening? 

Het is weliswaar een cliché, maar als ‘liefde overwint alles’ ooit van toepassing was op een relatie, dan is het toch zeker de affaire tussen prins Charles en Camilla.

Begonnen in de modder van een poloveld, in aanwezigheid van de koninklijke familie bezegeld in de kapel van Windsor Castle. Daarmee is nog een cliché op deze liefde van toepassing: sprookjes blijken wel degelijk te bestaan!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in